Bloomberg: Русия се приближи до реализацията на „мечтата на десетилетието”

Bloomberg: Русия се приближи до реализацията на „мечтата на десетилетието”

Публикувано от:

Русия се приближи към реализирането на „мечтата на десетилетието” – търговия с петрол на собствена търговска площадка и отказ от американския долар при разплащанията за него. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на шефа на Санкт – Петербургската стокова борса Алексей Рибников.

Петрбургската борса активно води преговори с участниците на пазара за старта на фючърси на руския петрол Urals и кани за съвместна работа по създаването на площадката международните трейдингови компании, съобщи Алексей Рибников за Bloomberg.

С помощта на този проект, по думите на Рибников, се планира да се решат едновременно две задачи. Първо, ще се увеличат приходите от продажба на Urals. В момента руският Urals се продава с отстъпка спрямо международния северноморски еталон Brent, чийто котировки са изчислявани от агенция Platts. Пускането на собствен пазар на фючърси ще позволи на Русия да подобри механизма за ценообразуване на Urals, а руските компании ще увеличат своята печалба, поясни Рибников.

Второ, това в перспектива ще позволи отказа от разплащане за продажбата на петрол в долари.

По думите на Рибников, проектът е подкрепян от най-големите руски петролни компании, включително „Роснефт”, „Лукойл” и „Газпром нефт”.