Bloomberg: Русия измества САЩ на зърнения пазар

Bloomberg: Русия измества САЩ на зърнения пазар

Публикувано от:

Руските доставчици на зърно, използвайки ситуацията на валутния пазар и намалените цени за превоз, са способни да подкопаят позициите на повечето си конкуренти, пише агенция Bloomberg, цитирана от РИА Новости.

„Докато американското доминиране на глобалния пазар отслабва в течение вече на второ десетилетие, а доставките от Черноморския регион се увеличават, традиционните купувачи на американска пшеница започнаха да купуват все повече зърно от Русия”, се казва в статията.

Както отбелязват авторите, падането на националната валута е направило руския експорт по-конкурентоспособен.

„Очевидно е, че на първо място това е въпрос на цена. Черноморският регион предлага качествено зърно на добра цена, а цените в САЩ са прекалено високи, за да бъдат наречени оправдани”, убедена е Ейми Рейнолдс, старши икономист в Международния съвет по зърното.

По неофициалното разделяне на зоните Черноморският и Европейските региони доставят зърно за Близкия Изток и Северна Африка, САЩ и Канада доминират на пазара в Латинска Америка, а Австралия осигурява със зърно голяма част от Азия.

Египетската държава обаче придобиваше до 90% от необходимата пшеница от САЩ. През 2014 г. делът обаче бе намален до 7%, а Русия го увеличи до 25%. А Египет е най-големият купувач на зърно в света.

„Засега ситуацията се очертава в полза на Русия. И аз не считам, че сега има основания САЩ да бъдат считани за основен източник на доставки за световния пазар”, казва за Bloomberg Щефан Фогел, шеф на изследователския отдел по селскостопански стоки на банката Rabobank.