Bloomberg: Радикализмът – основната заплаха за Украйна

Bloomberg: Радикализмът – основната заплаха за Украйна

Публикувано от:

Сблъсъците пред стените на Върховната Рада в Киев, които доведоха до смъртта на украински военни, свидетелстват за това, че насилието в страната може да избухне с нова сила, счита Леонид Бершидски от Bloomberg, цитиран от РИА Новости.

„Повечето украинци искат бойните действия да бъдат прекратени, но малкият, злобен и добре въоръжен контингент не желае това“, пише журналистът.

В понеделник украинският парламент прие на първо четене проект за изменение на Конституцията на страната, отнасящ се към децентрализацията и който бе предложен от президента Порошенко. Радикалите реагираха на това с агресия пред стените на Радата, в хода на която загинаха трима военнослужещи и над 120 човека бяха ранени. Безредиците демонстрираха, че „популисткият радикализъм“ както и преди се явява „основна опасност“ за Порошенко и Яценюк, което е особено актуално на фона на есенните избори за местните органи на властта, се казва в статията.

Нито президентът, нито премиерът на Украйна спазиха обещанията си за възстановяване на икономиката, а освен това проявиха забележителна нерешителност по въпроса с отслабване властта на олигарсите. Популярността на партията на Яценюк падна почти до нулата, и, за да избегне поражение, на изборите той обедини усилия с Порошенко. Президентът на Украйна както винаги е доста популярен, но сега го обвиняват, че с проекта за поправките в Конституцията той се опитва да „умиротвори“ руския президент“, посочва журналистът на Bloomberg.

Радикалите имат намерение да воюват в Източна Украйна до край и считат, че там се намират „руски протежета“. По мнението на някои националисти, предложените промени в Конституцията „дават прекалено много свобода“ на източните части на страната, а украинските власти ще се срещнат с руските по този въпрос.

В същото време Запада оказва натиск на Порошенко, като иска внасяне на поправки в Конституцията и съблюдаване на Минските споразумения. Украинският лидер обсъжда ситуацията в Донбас с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Главната цел на западните политици е източните региони на Украйна напълно да се върнат в състава ѝ, но не трябва да са уверени, че тактиката им ще сработи, счита Леонид Бершидски.