Bloomberg: Прогнозите се оказаха грешни, рублата укрепва

Bloomberg: Прогнозите се оказаха грешни, рублата укрепва

Публикувано от:

Независимо от песимистичните прогнози за бъдещето на руската валута, финансовите анализатори смятат, че рублата продължава да укрепва, пише Bloomberg. Падането на цените на нефта до шестгодишен минимум, което бе основната причина за отслабването на рублата, вече минава на втори план, а прекратяването на огъня в Украйна се превръща в основен фактор, отбелязва американското издание, цитирано от Lifenews.ru.

За да оценят движението на рублата, инвеститорите трябва да следят събитията в Източна Украйна. Продължителното прекратяване на огъня води до смекчаване и отмяна на западните санкции, а и нефтът не поевтинява повече, посочва директорът на отдела за изледване на развиващите се пазари в лондонския филиал на Commerzbank AG Саймън Кихано-Евънс и добавя, че очаква укрепване на рублата с 3,9% през текущото тримесечие и повишаване курса на местните облигации.

Към края на юни рублата ще укрепне с 5,1% спрямо долара и курсът ще стане 55,4 рубли за долар, прогнозира главният икономист на лондонската Royal Bank of Scotland Group Plc.Татяна Орлова.

Колебанията на курса на рублата са основният проблем за анализаторите. Много от тях са прогнозирали, че през февруари-март свиването на руската икономика ще бъде 2,8%, но фактически то е било едва 0,4%, отбелязва Bloomberg.