„Bloomberg”: Изходът от войната в Украйна е предрешен – победител е Владимир Путин

„Bloomberg”: Изходът от войната в Украйна е предрешен – победител е Владимир Путин

Публикувано от:

Не си струва Западът да доставя оръжие на Украйна, защото Путин, така или иначе, вече победи – смята френският посланик в САЩ, Жерар Аро. Според него, за победата на руския президент допринесе това, че «той беше готов да умре за Украйна, а ние не». Още повече, че западните страни нямат намерение да изпращат свои войници в Донбас, и единственото оръжие, което им остава, е прилагането на икономически санкции – съобщава Bloomberg.

Владимир Путин победи своите противници – твърди настоящият френски посланик в САЩ, а в миналото – постоянен представител на Франция в ООН, Жерар Аро.
По думите на дипломата, руският президент победи, защото „беше готов да умре за Украйна, а ние – не ”. Жерар Аро обяснява, че конфликтът в Украйна вероятно е стигнал до задънена улица и в такъв случай Путин автоматично става победител – пише Bloomberg.
Много наблюдатели сравняват геополитиката на Путин с игра на шах, но според френския дипломат президентът на Русия „ по-скоро играе покер – залага всичко и казва:” Направете го и вие”; и разбира се ние започваме да се издаваме. Ние не отговаряме по същия начин.”

Според Жерар Аро, икономическите санкции на практика са единственото средство, което западните страни имат срещу Путин. Точно заради това те не трябва да бъдат премахнати – уверен е дипломатът. „Ние нямаме намерение да изпращаме наши войници в Украйна. Няма никакъв смисъл да се предоставя оръжие на украинците, защото те много лесно ще претърпят поражение, войната ще се удължи и това ще доведе до сигурна победа за Русия” – отбелязва Аро.
Макар да се очакваше, че след примирието Путин ще бъде по-открит – пише изданието, се оказа точно обратното – на Прошенко му се наложи „да стои на колене пред Путин с въже около врата си и да казва: „ Знаете ли, вие спечелихте”, – а Путин все така не отстъпва”, – заявява Аро.
Що се отнася до доставката на корабите „Мистрал”, дипломатът е сигурен, че Франция няма никакъв шанс да излезе от тази ситуация без загуба.

На Франция и остана месец да достави първия хеликоптероносач в Русия, но през септември Париж реши да замрази процеса, като обвини Москва в намеса в делата на Украйна. А Франция ще навреди на своя имидж, ако не изпълни този договор. От друга страна, в Париж се опасяват, че Путин може да използва корабите срещу Украйна или съюзниците на Франция. Анулирането на договора може да навлече на Париж и глоба в размер на стотици милиони долари и съкращаване на работни места в сектора на отбраната.

Аро изразява недоволство, че до момента никой не предлага помощ на Франция, а доставката на корабите може да се забави само с 3 месеца без да се плащат глоби и с 6 месеца – с глоби в по-малък размер- отбелязва Bloomberg.