BI: Турция вече нищо не може да направи срещу руските самолети

Турските власти в събота обявиха, че предния ден руски Су-34 е нарушил за 25 секунди въздушното пространство на страната. Каквото и да е станало, ситуацията е такава, че Анкара вече не може да си „отмъсти”, пише Business Insider, цитиран от РИА Новости.

В събота руският посланик в Анкара е извикан и му е връчена протестна нота, без да се посочва район на нарушението и да бъдат представени някакви доказателства. Руското МО окачестви заявлението като голословна пропаганда.

Business Insider припомня за свалянето на Су-24 на 24 ноември, когато Турция по същия начин твърдеше, че е имало нарушение на въздушното й пространство. В резултат и без това обърканата ситуация в региона се усложни още повече и стана съвсем непредсказуема, отбелязва изданието.

След това Русия усили бомбардировките в района, над който се разби бомбардировача и който Анкара счита за стратегически важен за нея, се казва в публикацията. Между впрочем на Турция почти не й останаха възможности да „отмъсти” за руските бомбардировки по туркоманите, пише изданието.

Това е свързано с обстоятелството, че Русия разположи в базата Хмеймим ЗРК С-400 и снабди своите бомбардировачи в Сирия с ракети „въздух-въздух”, твърди турският експерт Метин Гюрджан. „В резултат Турция загуби способност в качеството на независим играч да променя ситуацията в Сирия както на земята, така и във въздуха”, цитира изданието думите на Гюрджан.

error: Съдържанието ни е авторско!