BBC: Характерът на Ердоган и националистите му пречат да се извини на Русия

Руските власти няма смисъл да чакат скорошно извинение от страна на Анкара, пише RT, позовавайки се на публикация в сайта на Би Би Си, предаде „Руски дневник“.

Анкетираните от изданието експерти са на мнение, че турският президент нито веднъж досега не е признавал външнополитическите си грешки. Нещо повече, евентуално публично извинение може да го лиши от подкрепата на националистите, която е нужна на Ердоган за смяната на държавното устройство, анализира изданието.

Свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските военно-въздушни сили предизвика силно напрежение в отношенията между Москва и Анкара. Интересно е да се наблюдава „словесната престрелка“ между двете страни, отбелязва Би Би Си.

Миналата неделя Турция обвини Русия за атаката срещу болница в Идлиб, което Москва опроверга. В отговор руските власти призоваха Анкара незабавно да изтегли войските си от северен Ирак.

Малко след това турският президент Реджеп Тайип Ердоган внезапно смени своята „многомесечна безкомпромисна риторика“ и изрази съжаление, че отношенията между двете страни е трябвало да бъдат пожертвани заради „пилотска грешка“. Политикът заяви още, че иска да затопли отношенията си с Русия, но не разбира каква се очаква да е първата му стъпка.

И то при положение, пише в статията, че президентът Владимир Путин постави недвусмислено условията си. Москва очаква формално и публично извинение от Турция, както и компенсация за произшествието със самолета. Анкара обаче едва ли ще се съгласи с тези условия.

„Турция иска да направи някаква стъпка, но се страхува това да не изглежда като стъпка назад“, смята експертът в областта на дипломацията Семих Идиз, цитиран от Би Би Си. Според него няма такъв международен натиск, който да принуди Турция да се извини.

В същото време свалянето на руския бомбардировач повлия съществено върху участието на Турция в сирийския конфликт. Заради установената от Русия забранена за полети зона в северна Сирия, Анкара на практика загуби възможността да подкрепя ислямските бойци от въздуха, както и да защитава границите си от обстрела на „Ислямска държава“.

Ако на турския лидер се дадеше шанс да поправи някоя своя грешка, това със сигурност щеше да е инцидентът със сваления руски самолет, уверен е американският аналитик Сонер Кагаптай. „Но предвид личността на Ердоган, трудно си представям, че ще се извини. Във всеки случай това ще е първият случай, в който той би признал външнополитическа грешка“, отбелязва експертът.

Според мнозина евентуално публично извинение ще се възприеме като унижение от страна на турските националисти. А тяхната подкрепа е нужна на Ердоган, ако иска да промени формата на управление от парламентарна на президентска република като разшири собствените си правомощия.

„Нито Ердоган, нито управляващата партия са в състояние да си позволят подобен риск и да платят политическата цена. За извинение и дума не може да става, докато не приключат дебатите за смяна на управленския режим“, заключава ученият Ахмет Касим Хан.

error: Съдържанието ни е авторско!