Bank of America отчете признаци за оздравяване на руската икономика

Bank of America отчете признаци за оздравяване на руската икономика

Публикувано от:

Американският банков гигант Bank of America Corp. (BofA) съобщи, въз основа на анализа на печалбите на руските корпорации, че има признаци за оздравяване на руската икономика, предаде Bloomberg, позовавайки се на отчета на водещия икономист на офиса на банката в Москва Владимир Осаковский.

Забавянето на темповете на растеж на капиталовложенията намалява, печалбите на корпорациите се увеличават и тези фактори, по мнението на Осаковский, са сигнал за настъпването на прелом в икономиката на Руската федерация, предаде РИА „Новости“, цитирана от “Руски дневник”.

„От началото на годината досега печалбата на корпорациите е сравнително добра, ние виждаме устойчив ръст на печалбите на корпорациите като основен стимул за стабилизация и оздравяване (на икономиката) в близко бъдеще“, заяви за агенцията Осаковский.

Икономистът прогнозира също положителна динамика на макроикономическите показатели. „Вероятно ще видим, че основните макроикономически показатели ще започнат да се подобряват в сравнение с миналата година, но очевидно ще трябва да почакаме, докато  увеличаването на печалбите на корпорациите преминат в ръст на инвестиции“, добави Осаковский.

По данни на агенцията, печалбите на корпорациите са се увеличили с 43% през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2014 година и с 38% за периода януари-юли тази година. Това означава, според Осаковский,  че компаниите ще могат да разгледат възможностите за използване на капитала за разширяване. По-рано заместник-министърът на финансите на Русия Максим Орешкин заяви, че капиталовложенията са единственият начин за стимулиране на растеж на руската икономика, отбелязва агенцията.