Atlantic Council: Обама забрави за Порошенко заради срещата с Путин

Atlantic Council: Обама забрави за Порошенко заради срещата с Путин

Публикувано от:

Барак Обама “забрави” да планира среща с украинския президент Петро Порошенко и се срещна с руския държавен глава Владимир Путин, за да обсъди с него световните проблеми, пише Atlantic Council, предаде РИА Новости.

“Разбира се, Ню Йорк е пълнен със световни лидери по това време на годината, и Обама няма време да се срещне с всеки един от тях”, отбелязва авторът на материала, но фактът, че американският президент “забрави да планира среща с украинския президент” е “странен”.

Главното събитие, предизвикало вълнение на Общото събрание на ООН, според Atlantic Council, е визитата на руския лидер Владимир Путин и срещата му с Барак Обама.

“Докато Обама може да се стреми да поговори с руския си колега за Сирия, Вашингтон заяви, че основната тема на обсъждането ще бъде Украйна. Ако Обама наистина в крайна сметка иска да подчертае темата за Украйна по време на срещата с Путин, защо не намери време да се срещне с украинския президент”, пита авторът.

По този начин, отбелязва Atlantic Council, графикът на американския президент по време на Общото събрание на ООН подчертава, че украинският проблем вече не е тема номер едно за САЩ.

Въпреки това, стана ясно, че Петро Порошенко все пак е успял да разговаря с Барак Обама в кулоарите на Общото събрание, но тематиката и продължителността на разговора между двамата президенти не се съобщава. Съдейки обаче по снимките, публикувани от посланика на Украйна в ООН Юрий Сергеев, срещата не е била планирана и затова е протекла неформално.