Asia Times: Русия ще получи привилегирован статут в АБИИ

Asia Times: Русия ще получи привилегирован статут в АБИИ

Публикувано от:

Русия ще се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) в качеството на представител от Азия, цитира РИА Новости интернет-изданието Asia Times.

„Присъединяването на Русия като азиатски член в АБИИ ще се превърне в доказателство за привилегирования статут и специалните отношения между Москва и Пекин, укрепени около общността от геополитически интереси. Това също така ще позволи на Русия да получи повече гласове в съвета на директорите на банката, която се разглежда като алтернатива на институтите, оглавявани от САЩ“, пише изданието.

Порталът също така отбелязва, че в другите международни финансови институти, като Световната Банка и Азиатската банка за развитие, Русия присъства като представител от Европа.

АБИИ е създаден през 2014 г. по инициатива на Китай. Споразумението за основаването на банката е подписано от 21 страни. Седалището на институцията се намира в Пекин, а уставният капитал съставлява 100 млрд.  долара. Очаква се окончателното оформяне на международната банкова структура да продължи до края на тази година.