Amnesty International съобщи за насилие срещу задържаните в Турция

Amnesty International съобщи за насилие срещу задържаните в Турция

Публикувано от:

Международната правозащитна организация Amnesty International съобщи, че разполага с достоверни доказателства за това, че задържаните след опита за преврат в Турция, намиращи се в официални и неофициални центрове за задържане под стража, биват подлагани на различни видове злоупотреба, включително побой и изнасилвания, предаде РИА Новости.

В публикувано на сайта на организацията изявление се призовава независими наблюдатели да бъдат допуснати до задържаните във всички места за задържане, сред които полицейски управления, спортни центрове и съдебни сгради. Amnesty International отбелязва, че е получила сведения за това, че турската полиция в Анкара и Истанбул държи задържаните в стресови условия в продължение на 48 часа, лишавайки ги от хора, вода и медицинска помощ, а също така обиждайки и заплашвайки ги.

„Съобщенията за злоупотреба, включително побой и изнасилвания, по време на скорошните задържания под стража предизвикват сериозно безпокойство, особено като се отчитат мащабите на арестите, които бяха извършени миналата седмица. Зловещите подробности, който сме документирали, са само кратък обзор на злоупотребите, които вероятно се извършват в местата за задържане“, заяви директорът на правозащитната организация за Европа и Централна Азия Джон Далхаузен.

Той подчерта, че е крайно необходимо турските власти „да прекратят тези отвратителни практики и да позволят на международните наблюдатели са посетят всички задържани на местата, където биват държани под стража“. Далхаузен отбеляза, че загрижеността на турските власти по въпроса за обществената сигурност към момента е разбираема, но никакви обстоятелства не могат да оправдаят изтезанията, малтретирането и произволните арести. Той призова властите в Турция да се придържат към задълженията си съгласно международните стандарти в областта на човешките права и да не нарушават правата на задържаните.