American Interest: Бездействието ще доведе Европа до най-лошия сценарий

American Interest: Бездействието ще доведе Европа до най-лошия сценарий

Публикувано от:

Американците и европейците сгрешиха като мислеха, че гражданската война в Сирия ще заобиколи Запада отстрани, пише изследователят от Трансатлантическата академия във Вашингтон Улрих Спек в списание The American Interest.

Нито една европейска страна, с изключение на Франция, не е готова да предприеме сериозни стъпки, като поддържани със сериозни инвестиции военни действия, за да запълни вакуумът в Близкия Изток, се отбелязва в публикацията.

Вашингтон на свой ред се старае на всяка цена да избегне повтарянето на болезнения опит от иракската кампания. Завършването на войната е основополагащ принцип на от външнополитическото наследство на Обама и е малко вероятно, че процесът по възстановяване на централизираната държавност в Сирия ще започне именно при неговото участие. Европа обаче, която е засегната от сирийската криза в по-голяма степен от САЩ, предпочита да се „крие” от тежките проблеми, които донася войната, отколкото да се бори с тях лице в лице.

„Всичко се крепи на „надеждата” – надеждата, че огнището на войната ще изгори докрай сам по себе си, надеждата, че ИД не може да нанесе удар по европейските столици, и вярата, че Европа ще съумее да се справи с потока бежанци, без да нарушава своя тънък вътрешен баланс. За да сработи тази стратегия, трябва да стане чудо”, счита експертът.

При липса на активни действия от страна на западните държави е крайно вероятно изпълнението на твърде лош сценария – безкрайният поток от бежанци ще доведе до ожесточаване на борбата за защита на своите граници вътре в ЕС, добавя Улрик Спек.

Ключови елементи от европейската система за управление, като свободното придвижване на гражданите, ще бъдат премахнати, границите ще бъдат възстановени, а за взаимното доверие, с десетилетия изграждани между членовете на ЕС, може да бъде забравено. По-голямата част от населението ще стане част от електората на крайно десни ксенофобски партии и движения, даващи неизпълними обещания да защитят разтревожените избиратели от неочакваните плодове на глобализацията. Бъдещите терористични актове ще посеят страх и разпри по цяла Европа, а суровите антитерористични мерки ще „изядат” остатъците от гражданските свободи.

„В продължение на много години европейците се залъгваха с илюзиите, че сирийската война няма да ги засегне. Сега войната дойде и в Европа и настана време да се предприемат всички усилия, за да й се сложи край”, обобщава анализаторът.