American Conservative: САЩ не могат да се отърват от призраците на Студената война

American Conservative: САЩ не могат да се отърват от призраците на Студената война

Публикувано от:

САЩ още не могат да се отърват от възгледите си от времето на Студената война, тъй като на Вашингтон е изгодно да използва Москва като „плашило”, за да оправдава разходите за въоръжаване или начало на нови военни интервенции далеч от своята територия. Това пише бившият служител в ЦРУ, а сега изпълнителен директор на Съвета за национални интереси Филип Джиралди в American Conservative.

Според автора на публикацията, президентът Владимир Путин като преди се стреми към позитивни отношения със Запада – тази позиция той отново подкрепи в посланието си до Барак Обама от 4 юли.

Независимо от това НАТО все пак реши да разположи четири бойни батальона в страните от Балтика и в Полша. При това Вашингтон нарича своите действия отбранителни, докато Русия не премества дори един войник към границите, за да противостои на Запада.

„За миг да си представим обратния сценарий: руски ракетна фрегата се поклаща на вълните край самите териториални граници на Бостън или на Ню Йорк или пък бригада морска пехота да се базира в Куба – представете си каква ще бъде реакцията на САЩ”, се казва в публикацията.

Стремежът на НАТО към експанзия и редовното разпространение на лъжлива реторика за Русия заставя Москва да вижда враг в лицето на Вашингтон. Погрешната политика на САЩ по отношение на Русия потенциално може да премине в най-голямата международна катастрофа за всички времена, счита Джиралди.