American Conservative: Вашингтон си измисля приказки за Русия

Постоянната враждебност на Вашингтон към Русия е безумие. Става дума за игра с невероятно високи залози, а заплахата от ядрен конфликт е повече от реална, пише бившият сътрудник на ЦРУ Филип Джиралди в списание The American Conservative.

„Погрешната политика на Вашингтон по отношение на Русия, която се провеждаше както при президента-републиканец, така и при демократите, може да се превърне в най-голямата международна катастрофа в историята, която може да сложи край на цялото човечество“,  пише той.

Джиралди счита, че това е една от най-големите външнополитически грешки на Вашингтон за последните  30 години. След разпадането на СССР САЩ, вместо да помогнат на Русия да се превърне в стабилна държава, започнаха да използват нейната уязвимост за свои интереси. Сега Белият дом, конгресът и американските медии считат за неправилно или дори наричат заплаха на практика всичко, което прави Русия.

„За склонността към подобни съждения ми припомни статията за „преследването“ от страна на руснаците на американски дипломати“, пише екс-сътрудникът на ЦРУ, позовавайки се на статия на  The Washington Post.

В нея се разказва за скандала между сътрудника на посолството на САЩ и руския охранител, както и за редица други инциденти. Джиралди, бидейки бивш сътрудник на ЦРУ, отбелязва, че това са досадни инциденти, но в света, в който „шпионите и тези, които ги ловят, общуват помежду си“, това е нещо напълно нормално.

Независимо от това, САЩ откриват в обикновените „шпионски игри“ знак за варварско поведение на Русия, пише авторът. Според него, „преследването“ на дипломати от страна на Русия е само една от многобройните „приказки“, които активно съчинява Вашингтон.

Джиралди отбелязва, че Русия, разбира се, прекрасно разбира какво се случва и прави всичко възможно, за да се защити.

Бившият сътрудник на ЦРУ рязко критикува НАТО за експанзионизма и нямащите никаква връзка с реалността твърдения, че Москва уж се стреми да възроди СССР. Още през 90-те години Бил Клинтън започна да разширява НАТО, а не толкова отдавна алиансът незнайно защо одобри влизането на Черна гора. Към Украйна и Грузия администрацията на Обама се отнася фактически като към пълноправни членове на НАТО.

 Руският президент Владимир Путин предупреди алианса за това, че Москва е готова да се защити срещу агресивните стъпки. При това той призова НАТО към сдържаност и изрази надежда за нормализиране на отношенията със Запада, припомня екс-сътрудникът на ЦРУ.

Руските генерали обаче, гледат в бъдещето без оптимизъм, защото не виждат нищо друго от страна на Запада, освен враждебност, подчертава Джиралди.

error: Съдържанието ни е авторско!