Al-Monitor: Увеличавайки залога в Сирия, Ердоган води Турция към катастрофа

Al-Monitor: Увеличавайки залога в Сирия, Ердоган води Турция към катастрофа

Публикувано от:

Правителството на Ердоган води крайно рискована игра със започването на обстрела на кюрдските позиции в Северна Сирия, пише Al-Monitor, цитиран от РИА Новости.

Изданието отбелязва, че, освен ударите по кюрдите, турската армия е обстреляла и позиции на сирийската армия в граничната сирийска провинция Хатай. Трудностите за Турция идват от факта, че САЩ и Русия подкрепят Отрядите на народната самоотбрана. Продължавайки да обстрелват кюрдите и след предупрежденията от страна на американския вицепрезидент Джо Байдън, Анкара увеличава за себе си вероятността за конфликт.

Бившият дипломат Али Туйган счита, че действията на Анкара са продължение на изначално погрешната турска политика в Сирия и то преди всичко в отношенията с Русия. Според него сега главната опасност за Турция е възможното сблъскване с Русия в Сирия.

„Повечето анализатори са единни в мнението си, че пряката намеса на Анкара е малко вероятна, защото на Турция ще й се наложи да воюва не само срещу кюрдските Отряди за народна самоотбрана, но и срещу сирийската армия, подкрепяна по въздух от руската авиация. При това НАТО няма да застане зад гърба на Анкара”, добавя изданието. Това обаче не спира проправителствените медии от безразсъдните призиви в подкрепа на военната намеса в Сирия.

Турската опозиция в лицето на председателя на Републиканската партия Озтюрк Йълмаз предупреди избирателите, че правителството на Ердоган води страната към катастрофа. По думите на Йълмаз, управляващата партия продължава да „гони своята мечта” – превъзходство в Близкия Изток, нанасяйки при това непоправими щети на сигурността на Турция и крачка по крачка въвличайки страната в „сирийското блато”.