Al-Monitor за ролята на САЩ в оставката на Давутоглу

Турският президент Реджеп Ердоган реши окончателно да отстрани от политическата арена премиера на страната Ахмет Давутоглу, след като екипът на Ердоган научи, че американският президент Барак Обама е съгласен да се срещне с турския премиер, пише Al-Monitor, цитиран от РИА Новости.

Срещата между Обама и Давутоглу на четири очи бе потвърдена от Белия дом и трябваше да се проведе на 5 май, но в крайна сметка бе отменена. Източници на Al-Monitor от турските управляващи кръгове отбелязват, че доброжелателното отношение на Вашингтон към турския министър-председател, което рязко контрастира на „студения душ“, който Обама „пусна“ на Ердоган през март месец, е предизвикало подозрения у турския президент и обкръжението му.

От лагера на президента се опасяваха, че привличайки подкрепата на Вашингтон, Давутоглу би опитал да укрепи политическите си позиции и да разшири кръга на реално формалните си пълномощия на премиер. За да не изпусне властта, Ердоган реши да го изпревари: докато Давутоглу бе на визита в Доха, ръководството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) по спешност прие унизително за министър-председателя решение – да го лиши от пълномощието му да избира управители на области и окръзи в страната.

„Давутоглу се опитваше да повлияе на Ердоган, но не успя да избегне катастрофата. За екипа на Давутоглу най-трудно бе да приеме факта, че под решението се подписаха 47 от 50-те членове на съвета на директорите на ПСР“, се подчертава в статията. При това партийното ръководство успя да скрие този ход от екипа на премиера.

Черна котка пресече пътя на двамата политици доста по-рано – през февруари 2015 г., когато турски военнослужещи проведоха операцията „Шах Ефрат“ – евакуация на Гробницата на Сюлейман Шах, дядо на султан Осман I, намираща се на сирийска територия, която попадна под контрола на бойците от „Даеш“. Тогава прессекретарят на Давутоглу публикува снимки от заседанието на Генералния щаб на Турция, на което военните и премиерът обсъждаха хода на операцията в отсъствието на президента.

Ердоган бе разгневен от публикацията – той я възприе като удар по статуса си на главнокомандващ, добавят от Al-Monitor. Въпреки това президентът не изказа публично недоволството си, но в Анкара се заговори, че оставката на Давутоглу е въпрос на време.

Турският премиер заяви, че няма да се кандидатира за поста на председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Ахмед Давутоглу стана премиер през 2014 г. В последно време между него и Реджеп Ердоган възникнаха разногласия, касаещи разрешаването на кюрдския проблем и арестите на журналисти опозиционери и представители на обществеността.

Според експерти следващият министър-председател на Турция не би могъл да заема позиция, която да се различава от гледната точка на Ердоган и да провежда някаква форма на самостоятелна политика. Deutsche Wirtschafts Nachrichten твърди, че турският президент иска да настани на поста зетя си – министъра на енергетиката Берат Албайрак.

error: Съдържанието ни е авторско!