Al-Monitor разказа за „заговор“ срещу Ердоган с участието на САЩ

Арестът на турския бизнесмен Реза Зараб в САЩ се превърна в лоша новина за президента на Турция Реджеп Ердоган, пише американският сайт за политически анализи Al-Monitor.

„Много хора не се досещат, че Зараб със сигурност е знаел, че още щом пристигне в САЩ ще бъде арестуван. Със сигурност той e отишъл там след като предварително е сключил сделка с американските власти. Така бизнесменът може да разкрие пред американските служби информация, която да засегне турски чиновници или да бъде използвана като инструмент за оказване на натиск върху Ердоган“, пише в материала на Al-Monitor.

Турският бизнесмен бе арестуван на 19 март във Флорида заради подозрения за създаване на системи за парични преводи и мрежи от компании в Турция и Обединените арабски емирства, които да помагат на Иран да неутрализира американските икономически санкции.

Обвиненията за взимане на подкуп срещу бизнесмена станаха повод и Анкара да се намеси. Предполага се, че Реза Зараб е осъществявал схемите си с помощта на членове на турското правителство. Според данните на турското разследване бизнесменът е платил на тогавашния министър на икономиката Зафар Чаглаян „комисионна“ от 35 милиона долара в замяна на помощ при организацията на паричните преводи. Предполага се, че изпълнителният директор на турската банка „Халкбанк“ пък е получил пет милиона долара.

Разследването разкри, че Иран, тъй като са били изключени от системата за междубанкови комуникации SWIFT, са използвали друга система, част от която е била „Халкабанк“. Иран е превеждал пари по сметките на свои поставени компании в Китай, а след това средствата са били трансферирани на сметките на реални или фиктивни фирми в Турция, като възнаграждение за разходите по транспорта.

С тези пари се е купувало злато, което са изпращали в Дубай. По този начин Турция е плащала на Иран за закупения петрол и природен газ. В „Халкбанк“ е била отворена сметка, средствата от която са били конвертирани в злато по молба на Техеран.

Докато системата е работила в Иран е изпратено злато на стойност 8 милиарда долара, но голяма част от партидата, на стойност 13 милиарда, е останала в Турция, тъй като през 2013 г. САЩ забрани вноса на злато в Иран.

Много запознати със ситуацията хора са сигурни, че не е имало начин Ердоган да не е знаел за случващото се.

Анкара започна да се безпокои сериозно когато стана ясно, че обвиненията срещу Зараб се готвят от федералния прокурор на Южния окръг на Ню Йорк Прит Бхарара. Проправителственото крило реагира на новия обрат в делото на Зараб като обвини американския прокурор в участие в „заговор“, а проправителственият вестник „Сабах“ обяви, че Бхарара е член на „терористичната групировка на Фетхлах Гюлен“

„Въпросът, който най-често бива зададен – кого ще унищожи Зараб с разкритията си? Ако зад ареста на бизнесмена се крие нещо по-мащабно, то най-вероятно са избрали именно този момент да го задържат, защото при тези напрегнати отношенията между САЩ, Турция, ЕС и Русия, информацията на Зараб може да помогне на някой, който иска да се отърве от турския президент“, пише Al-Monitor.

Изданието отбелязва, че една от причините, заради които Зараб се е предал на американските власти, може да е фактът, че Иран осъди на смърт партньора му Бабек Занджани.

„Зараб замина, когато Занджани бе осъден на смърт. Той се боеше, че ще го убият в Истанбул, след като покровителите му го предадоха на мафията. Той не можеше да отиде в Европа. По-скоро е поддържал връзка с американците. Няма как Зараб да не е знаел, че ФБР ще го задържи още щом кацне в Маями“, смята бившият представител на партията на Ердоган Февзъ Исбаран.

error: Съдържанието ни е авторско!