Al-Monitor: За Турция и отслабващия Ердоган настъпват трудни времена

Al-Monitor: За Турция и отслабващия Ердоган настъпват трудни времена

Публикувано от:

След отслабване на позициите на Турция след свалянето на руския самолет Анкара повече не претендира за статут на регионален фактор сред близкоизточните държави, пише в Al-Monitor журналистът Ченгиз Кандар, експерт по Близкия изток.

В стремежа си да избегне очертаващата се международна изолация, Анкара взе „необмислено решение” и се присъедини към ислямската коалиция на Саудитска Арабия.

Алиансът, от който се отметнаха Пакистан и Малайзия, е сунитска коалиция, чрез която Рияд възнамерява да отслаби влиянието на Иран в региона. „Съгласявайки се да бъде наред с Коморските острови, Мали и Нигер в коалицията със Саудитска Арабия начело, Турция загуби правото да претендира за лидерството сред сунитските държави”, пояснява Кандер.

Друго доказателства за отстъплението на Турция от претенциите за регионално господство е сближаването с Израел. В началото на януари Ердоган заяви, че „Турция и Израел са си нужни един на друг.” Така турският ръководител оцени променената геополитическа ситуация в региона и даде да се разбере, че Анкара повече не се стреми да оспорва регионалната роля на Израел – най-антииранската страна в региона.

Разпаленият конфликт между Риад и Техеран още повече усложнява реализацията на регионалните планове на Турция, особено в Сирия.

САЩ обаче високо оцениха предприетите стъпки по отношение на Саудитска Арабия и Сирия, което укрепи връзките (и зависимостта) на Ердоган с Вашингтон. Там обаче гори огъня за подкрепата от страна на САЩ на сирийските кюрди. Анкара се опасява от създаването на „кюрдски коридор” в северната част на Сирия.

Кандар цитира американския експерт по Сирия Джошуа Лендис: ако се отчете, че кюрдските отряди помагат в борбата с ИД, а Ердоган – не, то алиансът между Вашингтон и кюрдската ППК ще оцелее в дългосрочна перспектива.

Турция и нейният лидер Ердоган, губещ позиции на международната арена, ги чакат много трудни времена.