Започва регистрацията за Кампанията за подбор на кандидати за безплатно обучение в Русия.

На 7 октомври 2024 г. на портала „Образование в Русия – Education in Russia“ (http://education-in-russia.com) се открива регистрация на чуждестранни граждани за участие в кампанията за подбор на кандидати за безплатно обучение в университетите, в рамките на квотата на Правителството на Руската Федерация. В програмата участват повече от 500 руски университета. Пълният списък можете да намерите на адрес: http://russia-edu.minobrnauki.gov.ru.

Проектът е предназначен за абитуриенти и млади специалисти. За тях той може да се превърне в уникална възможност да продължат обучението си във водещите университети в страната. За да кандидатствате, трябва да се регистрирате на уебсайта.

Броят на студентите от чужбина в руските университети расте всяка година, казва Валерий Фалков, Министър на  Образованието и Науката на Руската Федерация. По думите му, руското правителство ежегодно отпуска тридесет хиляди квоти за обучение на чуждестранни студенти в руски университети. Министърът нарича това малка част – повече от две трети от студентите влизат в университетите  на основата на платено обучение. Това е най-доброто доказателство за търсенето и популярността на руското висше образование, смята Министърът.

В руски университети най-голям брой чуждестранни студенти постъпват от Туркменистан, Узбекистан и Казахстан, от Китай и Индия. От миналата година към този списък се присъединиха Египет и Иран.

Най-често студентите избират медицина, хуманитарни науки, включително икономика и право. Все по-популярни стават строителството, селското стопанство и някои инженерно-технически специалности.

Съгласно указа на Президента Владимир Путин „Относно националните цели за развитие на Руската Федерация“, броят на чуждестранните студенти в Русия трябва да се увеличи до петстотин хиляди към 2030 г. Общо в Русия има четири милиона студенти, осем процента от които са чужденци.

Източник: https://mir2023.site/2024/

Открывается регистрация в отборочной кампании для бесплатного обучения в России

error: Съдържанието ни е авторско!