100 години от освещаването на Храм-паметника „Свети Александър Невски“

През септември 2024 г. се навършват 100 години от освещаването на Храм-паметника „Свети Александър Невски“. Важният ден в историята на Храма настъпва 42 години след полагането на основния камък. Ритуалът е особено тържествен и е съпроводен с всенародни празненства на площада пред Храма и в други части на София.

Освещаването е извършено в три последователни дни – 12, 13 и 14 септември 1924 г., тъй като Храмът има три олтара. Тържествата започват още на 11 септември, в 18:00 ч. с вечерната служба. Освещаването на централния олтар в чест на свети Александър Невски е на 12 септември (петък) – в деня, в който се отбелязва пренасянето на мощите на Светеца от град Владимир в Санкт Петербург. Службата е оглавена от Пловдивския митрополит Максим в съслужение с Кишиневския и Хотинския архиепископ Анастасий, осем български митрополити, епископи и архимандрити, десет управители и протоиереи и седем дякони. Присъстват всички министри, начело с министър-председателя Александър Цанков, целият дипломатически корпус в парадни униформи, заместник-председателят на Народното събрание Борис Вазов, опълченци със Самарското знаме, руски ветерани от войната от 1877-1878 г., представители на духовенството, общините и граждани.

След освещаването на олтара, на площада пред южната страна на Храма е отслужена панихида в памет на Александър II и на руските и българските воини, паднали по бойните полета.

Всенощното бдение на 12 септември е водено от Кишиневския и Хотинския архиепископ Анастасий.

На 13 септември северният олтар е осветен в чест на Светите равноапостоли Кирил и Методий от архиепископ Анастасий и трима български митрополити, трима епископи, с музикалния съпровод на хор „Добри Христов“. След литургията на площада пред църквата е отслужен благодарствен молебен.

Вечерта същия ден започва всенощно бдение, отслужено от Софийския митрополит Стефан и множество духовници, съпроводени от хора на софийските семинаристи, с диригент А. Николаев.

На 14 септември е осветен южният олтар в чест на свети Борис I Михаил. След литургията митрополит Максим, заедно с българските епископи и духовници, е отслужил благодарствен молебен на площада.

Празненствата в Храма „Свети Александър Невски“ са подробно отразени в пресата и са отпечатани юбилейни издания. От страниците на някогашните вестници можем да научим някои любопитни подробности. Така например, вестник „Мир“ пише, че събитието е събрало много хора, които в специално построените павилиони на площада са си купили възпоменателни медальони (30 хил. броя), кърпи, портрети, албуми, брошури и т.н. Вечерта е организирана „развлекателна илюминация“ – няколко прожектора кръстосват светлината от няколко посоки, а от средата на площада се изстрелват красиви ракети. На подстъпите към храма посетителите се подреждат в специален ред – офицери от запаса, сержанти, милиционери, представители на армейски части, спортни организации и детски домове, ученици, студенти. Военни музиканти изнасят ежедневни концерти в Борисовата и Градската градина и пред Народното събрание, организирани са и развлекателни мероприятия.

 

error: Съдържанието ни е авторско!