Четвърти ежегоден фестивал на българската култура в Крим

В Република Крим се проведе Българският фестивал „ГалаРоза“. Събитието е организирано от Центъра за българска култура Иван Вазов – КРОО „Центр болгарской культуры им.Ивана Вазова“, с подкрепата на Държавния комитет за междуетнически отношения на Република Крим.

Русия и България от векове са обединени от общи духовни и морални ценности, общ културен код, история и православна вяра. В настоящите геополитически условия обаче нашите страни се нуждаят от особена платформа за диалог, за открито и пряко общуване. По линия на нашия проект 4 двойки побратимени градове от руския Крим и България си сътрудничат в областта на културата, публичността и етерично-маслената промишленост. Ние набираме скорост и оправдаваме възложените ни очаквания.

2024 г. не прави изключение и въпреки сложните външни обстоятелства делегация от България отново пристигна в Крим. Целта на посещението им е да укрепят създадените по-рано връзки, да демонстрират алтернативна линия на поведение спрямо проамериканското правителство на страната и да пожелаят да подкрепят нас, кримските българи, в популяризирането на нашата култура и традиции.

Делегатите общуват открито с представители на кримските власти, с журналисти и свободно заявяват за пореден път готовността си да си сътрудничат с Крим и Русия.

Интересен факт, който стана известен, е, че най-изтъкнатият кримско-татарски просветител Исмаил Гашпрински има български корени по майчина линия.

Струва ми се, че всички в Крим вече знаят, че розата е символ на българския народ и най-почитаното цвете! Всички разбират многостранната и величествена красота, която не се нуждае от доказателства!

Всяка година, въпреки сложната геополитическа ситуация, #GALAROZA живее, процъфтява и радва своите гости!

Концертът на балканска музика и танци са звучните страници на Българския фестивал #GALAROZA.

Приветствени речи в залата произнасят тези, без които проектът е невъзможен!

Ръководителят на Държавния комитет за национална сигурност на Република Крим отбеляза важността на пробива на информационната блокада на Крим.

Ръководителят на българската делегация, председателят на АНО „Асамблея на народите на България“ Пламен Милетков отбеляза, че след всяко посещение и нашият Крим, и нашият проект се преобразяват!

Обичам този момент.
Той ме кара да осъзнавам, че всички усилия си струват!

Светлината на прожекторите огрява лицата, а в залата цари приятелска атмосфера!

Алла Аман
Ръководител на проекта КРОО „Център за българска култура „Иван Вазов“

 

 

error: Съдържанието ни е авторско!