Международно кулинарно събитие, организирано от Россотрудничество представи руската кухня в Кипър, Сърбия и България.
Кулинарната лекция се проведе в обновения ресторант „Друзья“ при Руски културно-информационен център, а участниците научиха как да готвят кундюми, опитаха руски винегред, пача, печени ябълки и други.
Главните действащи лица на международното кулинарно събитие бяха Олга и Павел Сюткини – кулинари и историци на руската кухня, автори на кулинарни книги и на редица публикации. Почетни гости на празника бяха лауреатите на конкурса „Посланник на руската кухня“ сред най-добрите руски ресторанти в Сърбия.
В лекцията взеха участие български журналисти, участници от програмата на Россотрудничество – „Ново поколение“, представители на ресторанти, млади готвачи, българи, които искат да се запознаят от близо с кухнята и традициите на народите на Русия, всички хора за които кулинарията е професия и ежедневен труд.
Събитието даде старт на руския кулинарен проект в България, чиято реализация ще продължи и догодина. Както връзката между България и Русия е многовековна, така и националните кухни имат много общо. Организаторите на проекта са сигурни, че неговата реализация ще позволи не само запознанство на българите с руските кулинарни традиции, на руската история и многообразие, но и ще послужи за развитието и укрепването на дружбата между руския и български народ.
Foto: Olia Al-Ahmed
Остави коментар