Руски учени станаха лидери в създаването на компютър на бъдещето

Руски учени направиха пробив в информационните технологии. В лабораторията на единия от московските технически университети те изпитаха и измериха свръхпроводящ квантов бит – или кубит, както го наричат специалистите – основната единица за съхраняване на квантова информация. Експертите казват, че това създава възможност скоро в Русия да започне създаването на квантови компютри.

Кубитът е не просто най-малката единица за съхраняване на информацията в квантовия компютър, а сърцето на тази машина на бъдещето. Появяването на квантовия компютър учените от различни страни в света чакат, като чудо. Той ще може да прави изчисления стотици, ако не и хиляди, пъти по-бързо от обикновения компютър. А това отваря огромни възможности в най-различни сфери. За пример, дори времето ще може да се предсказва месеци напред със 100% точност.

Какво е това кубит и на какво прилича, за „Гласът на Русия” обясни професор Алексей Устинов – ръководителят на лабораторията, в която изпитаха свръхпроводящия кубит.

– Кубитът представлява малко иличе, направено от метал, което при ниска температура става свръхпроводник. Размерът на това иличе е 10-20 микрона, на две места има луфт.

Кубитът става свръхпроводник в слабо магнитно поле при температура, близка до абсолютната нула, а това е почти минус 273 градуса по Целзий. В такова състояние кубитите се намират едва една милионна част от секундата. Но и в този миг те успяват да пресметнат стотици операции.

Проектът, който ръководи Алексей Устинов, е спечелил грант от пет милиона долара в конкурс, обявен от руското Министерство на образованието. Създадената по проекта нова лаборатория е оборудвана по най-съвременен начин, което е позволило да се проведат уникалните експерименти. За свършената работа ученият говори много скромно:

– Ние показахме, че можем да извършваме в Русия подобни измерения. Това е само първата крачка, но тя показва, че имаме инструментите за такъв тип работа.

Това постижение нарежда Русия сред световните лидери, които разработват квантови компютри. Сега руските учени се канят да проведат експерименти, свързани с манипулирането на квантовото състояние на един, а след това на няколко кубита. А това още повече ще ги приближи до създаването на компютъра на бъдещето.

 

error: Съдържанието ни е авторско!