Автор: Юрий Совцов.
Рибата е гастрономическият символ на много сибирски региони. Изисканите чир, муксун, омул, а също така и хариус, костур, таймен – с тези видове риба са богати сибирските реки Енисей, Об, Лена и Ангара.
Най-„рибните“ градове на този край са, разбира се, северните Норилск и Дудинка, където в магазините винаги се продават мускун, нелма, сиг, чир… Рибата в тези магазини е прясна и евтина (200-400 руб. за 1 кг (5,50 – 11 лв. към 10.11.2015 г.). Много магазини имат свое производство, където разделят, опушват, разфасоват риба.
Другият рибен регион на Сибир е Иркутска област, която е прочута с байкалския си омул. За него най-добре направо да отидете в Листвянка (на 70 км от Иркутск, 5196 км от Москва). Това неголямо красиво селце има рибен пазар, където можете да опитате омул, който местните жители опушват на трески от елша и трепетлика.
Източник: Руски Дневник.
Остави коментар