Руският външен министър Сергей Лавров осъди западната намеса в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров осъди западната намеса в Украйна и заяви, че отношенията на Европа с Русия са изправени пред „момент на истината“ относно кризата.

„Може да се каже, че отношенията между Русия и Европейския съюз са достигнали нещо като момент на истината. Създава се впечатлението, че нашите западни партньори реагират рефлексно на основата „ние срещу тях“ и не мислят по същество за последиците от техните действия в дългосрочен план. Неприятно изненадани открихме, че в съзнанието на властите на ЕС и САЩ „свободният“ избор на украинския народ вече е направен и той означава само „европейско бъдеще“, пише руският външен министър в статия за вестник „Комерсант“.

Лавров осъди протестите в Украйна като опит на „няколко хиляди демонстранти“ да окажат натиск върху правителството чрез сила, което е неприемливо. Той предупреди, че демонстрациите често са полезни за надигането на екстремистки националистически групировки.

„Опитите са решение от името на гражданите на Украйна относно бъдещето на тяхната държава как трябва да изглежда бъдещето на тяхната държава и кой трябва бъде в тяхното правителство изглежда са обречени. Подобни опити за „социално инженерство“ завършиха много лошо“, пише той, като прави препратки към намесата на Запада в Ирак, Афганистан и Либия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер трябва да пристигне в Москва днес на двудневна визита. Очаква се по време на посещението да бъдат проведени дискусии с Лавров относно политическата криза в Украйна.

 

error: Съдържанието ни е авторско!