В Москва се провежда фестивал „Арс-Елктроника”

Най-представителният международен Фестивал  в областта на компютърната анимация и кибер-изкуството ще гостува в Москва до последната декада на февруари. Фестивалът ще се проведе в Центъра за културни иновации „Дом Скрябина” при мемориалния музей на Александър Скрябин, това е нова експериментална платформа в областта на мултимедията. Европейската щаб-квартира „Арс-Електроника” вече 30 години се намира в Линц, Австрия.

P1

Мечтата за сътрудничество и гостуване на най-авторитетния в света мултимедиен център „Арс-Електроника” и неговия директор Майкъл Бадикс се сбъдна. Талантливи младежи работеха върху  проекти в търсене на синтез на музика и визуални ефекти, развитие на знаменитите идеи на композитора Скрябин на съвременно технологично ниво.

P6

«Арс-Електроника» е най-големият световно известен център за мултимедийни технологии в Европа. В неговия екип участват инженери, дизайнери, аниматори, философи, архитекти от Япония, САЩ, Индия и Африка. Мултикултурата е основа на концепцията. Всеки внася своя бекграунд , своето усещане и идеи. Ежегодно в Линц се провежда фестивал, на който присъстват мултимедийни творци от целия свят. Главната награда – „Златната Нике” – се връчва в седем категории.

P7

 „Всяка година, избирайки тема на фестивала, аз се старая да прогнозирам, какво ще вълнува обществото в близките две-три години, – разказва Майкъл Бадиск. – Наградата на победителя е 10 000 евро. Цялата финансова подкрепа се осигурява от град Линц. Друго направление на нашата работа е реализацията на интересни идеи. Например, при нас идват хора – лекари, техничари, учители и казват: „Аз имам идея, но не зная, как да я осъществя”. И тогава той остава в Линц за три или шест месеца и нашият екип работи заедно с него над реализацията на замисъла”

P9

Веднъж сред  победителите на фестивала се  оказал някой си Джордж Лукас, получил главния приз  за проект със забавна настолна лампа. Парите били достатъчни, за да създаде своя собствена компания, известна днес като Pixar. Малките лампи сега са известни на целия свят.

P8

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/106962

error: Съдържанието ни е авторско!