САЩ се страхуват от ГЛОНАСС

САЩ са против разполагането на станции на ГЛОНАСС на тяхна територия. Американците се тревожат, че руската глобална навигационна система ще се използва за шпионаж.

Формална забрана няма, но предявяваните изисквания правят разполагането на наземните комплекси практически невъзможно. Съгласно новия закон, навигационните системи на други страни не бива да нанасят ущърб на комерческата привлекателност на американската система GPS и могат да предават само нешифрирани данни. Но спътниковата навигация е сфера, където вместо съперничество следва да се обединяват усилията, казва Генералният директор на холдинга „Спейс Тим” Алексей Смятских:

– Техническите специалисти винаги са подчертавали, и ще подчертават, че използването на две спътникови групировки – ГЛОНАСС и GPS – е доста по-изгодно за потребителите, отколкото само на една.

Молбата за строителство на станции Русия беше изпратила още през март 2012 година. Държавният департамент на САЩ вече беше готов да издаде разрешително, но бе подложен на остра критика от страна на Конгреса и Пентагона, където сметнаха, че руската система щяла да се използва за шпионаж. И затова в новия закон се фиксира, че навигационните системи следва да предават само нешифрирана информация. Не се изключва, че американците използват своята GPS с военни цели, казва специалистът по информационни технологии Александър Власов:

– Според мен, една от причините на разгръщането на нашата навигационна система е намерението ни да станем независими от американците в план информационна безопасност. Второ, да изключим опасността от използване на американската система за наблюдения на движението на наши товари или хора.

Още повече, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ прибягва към най-изтънчени методи за шпионаж на политици по целия свят. Съгласно неотдавнашни съобщения, американските специални служби са добивали информация с помощта на подводната кабелна система „Sea-Me-We-4”, която осигурява комуникация между Европа, Северна Африка и Азия.

 .

error: Съдържанието ни е авторско!