99-годишен атонски настоятел бе награден с ордена „Александър Невски“

99-годишен атонски настоятел бе награден с ордена „Александър Невски“

Публикувано от:

99-годишният игумен от руския манастир „Св. Панталеймон“ в Атон схиархимандрит Иеремия (Алехин) бе награден с ордена „Александър Невски“, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съответния указ на руския президент Владимир Путин, публикуван на официалния портал за правна информация.

„За огромния принос в укрепването на дружбата и сътрудничеството с Руската федерация, за запазването и популяризирането на руския език и култура се награждава Алехин Яков Филипович (схиархимандрит Иеремия), гражданин на Русия, с ордена „Александър Невски“, се казва в указа.

Схиархимандрит Иеремия е най-дълголетният настоятел на манастир в Руската православна църква. Повече от 35 години той е настоятел на обителта „Св. Панталеймон“ в Атон. С предходни укази на руския президент той е награден с ордените „Дружба“ и „Почит“.

Първите руски монаси се появяват в Атон още по времето на равноапостолния княз Владимир. В Света гора е приел подстригване и родоначалникът на руското монашество преподобният Антоний Печорски. Днес в манастира „Св. Панталеймон“ живеят 70 монаха от Украйна, Русия и Беларус. В библиотеката на обителта има 1320 гръцки и 600 славянски ръкописни кодекси и над 25 хиляди тома печатни книги.

През 2016 г. ще се проведат тържества, посветени на 1000-годишнината от руското присъствие в Атон. В рамките на честванията на юбилея в цяла Русия ще се проведат научни конференции, ще бъдат организирани специални програми в духовните семинарии, както и различни издателски проекти.

Ще се проведе също и училищна олимпиада, посветена на Света гора Атон. По думите на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, „отбелязвайки 1000-годишнината от руското присъствие в Атон, ние бихме искали да покажем на нашето общество значението на Света гора за страната ни и за духовния живот на руснаците, да се привлече вниманието към Света гора в целия свят и да се помогне на Европа да осмисли значението на Света гора за собствения си духовен живот“.