Бивш ръководител на КГБ за атентатите и причините за тях

Бивш ръководител на КГБ ексклузивно пред bTV за атентатите и причините за тях
Генерал-майорът от ФСБ Александър Михайловна е бил на поста при Брежнев, Горбачов и Елцин
По данни на Федералната служба за сигурност на Русия през последната година са предотвратени повече от 20 терористични акта. Това заяви ексклузивно в „Роуминг” на „120 минути” генерал-майорът от ФСБ Александър Михайлов, който е и бившият ръководител на КГБ при Брежнев, Горбачов и Елцин.

„Всеки един такъв акт би могъл да отнеме живота на много хора”, отбеляза той.

Михайлов предположи, че атентатът в Санкт Петербург е извършен именно там, защото по това време в града беше руският президент Владимир Путин.

„Ситуацията, в която се сблъскваме сега, свидетелства, че хората, които извършват такива терористични актове, са били извън полезрението на службите за сигурност и не им е достигнало малко време, за да предотвратят този акт”, коментира още Александър Михайлов.

Той не вижда връзка между последните терористични актове и американските въздушни удари в Сирия, както и връзка между атентатите и действията на Русия в Сирия.

„За съжаление, днес сме натрупали голям брой хора, които са недоволни от живота си и са готови на подобни акции, защото техният свят се намира в зона, различна от европейските и светските ценности. Те се стремят да унищожат неверниците, защото така по-бързо ще стигнат до Аллах, ще влязат в рая, тъй като на тази земя за тях няма условия за самореализация. Това е сложен процес и е характерен за много страни по света”, каза той.

Александър Георгиевич Михайлов е един от легендарните ръководители на КГБ, започва работа още през 70-те години при Андропов, остава на поста при Брежнев, Горбачов и Елцин. Издига се до началник на Пето управление на КГБ в СССР, което отговаря за политическото контраразузнаване.

След това ръководи Центъра за анализи на Федералната служба за сигурност на Русия.  През 2008 г. се пенсионира едновременно като генерал-майор на ФСБ и генерал-лейтенант на вътрешното министерство.

В момента е член на съвета по външна и отбранителна политика, ръководи институт по политически пиар, професор, преподава в Юридическата академия и в Института на вътрешните работи. Пише политически и криминални книги, романите му, сред които „Стани, докато преброя до три“, „Кевларови момчета“ и „Чеченско колело“ са бестселъри