Повече от хиляда украинци поискаха от Русия статут на бежанци

Повече от хиляда молби за участие в програмата за пренаселване на сънародници и  предоставяне на временно убежище или статут на бежанец, са получени от граждани на Украйна в руските миграционни власти от началото на 2014 г, съобщи в петък заместник-президентски пратеник на РФ на Централния федерален окръг Николай Овсиенко.

По данни на всекидневният  мониторинг на  ФМС на Русия, броят на желаещите „да си свържат съдбата с Русия“ от гражданите на Украйна се е увеличил значително, каза той.

„Молби за първото още  неизтекло тримесечие на 2014 г. са подадени от над  32 хиляди граждани на Украйна, с десет пъти повече, отколкото през същия период на 2013 година“, каза Овсиенко на  оперативната среща в Генпрокуратура на РФ.

РФ е готова да приеме  временни емигранти от Украйна, каза сенаторът.

Той добави, че за регистрация за разрешение за временно пребиваване,  се обърнаха  повече от 6500 души, което е 2,5 пъти повече в сравнение с миналата година.

„Миналата година не е подадено нито едно  заявление за участие в програмата за пренаселване на сънародници и предоставяне на временно убежище или статут на бежанец. От началото на тази година има повече от хиляда такива молби“, каза Овсиенко.

Той добави, че около две хиляди граждани на Украйна са поискали предоставяне на руско гражданство. „Ръстът от 30 % в сравнение с миналата година“, каза той.
РИА Новости

error: Съдържанието ни е авторско!