9 май в Стара Загора

9 май в Стара Загора

Публикувано от:

Стотици признателни старозагорци почетоха паметта на загинали във Втората световна война

Паметникът на загиналите червеноармейци в подножието на парк „Митрополит Методий Кусев“ Стара Загора днес беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност към милионите загинали във Втората световна война. Стотици старозагорци – потомци на ветерани от войната, малки българчета, хора на преклонна възраст, общински съветници, признателни граждани почетоха паметта на героите, пролели кръвта за Победата над хитлерофашизма, за да я има днес и обединена Европа.

Венци през паметника на загиналите червеноармейци и Братската могила в Стара Загора бяха поднесени и от Посолството на Руската федерация у нас. „Благодарим на всички българи, които днес заедно с нас застанаха пред паметниците на безсмъртието, за да отдадат почит към хората, които с цената на живота си защитаваха всяка улица, всеки дом, които изстрадаха Победата в лагерите на смъртта“, гласеше част от словото на посланик Елеонора Митрофанова, прочетено пред старозагорци от Надежда Воробльова, аташе на посолството. „За принос в развитието, подготовката и възпитанието на учениците в дух на родолюбие и всеотдайна будителскта мисъл“ Надежда Воробьова връчи почетния знак на Съюза на ветераните от войните в България на Росица Проданова, учител по история в Пето основно училище „Митьо Станев“ – Стара Загора. Четирима нейни възпитаници, ученици в 7 клас, са спечелили приза на националния конкурс за есета на тема: „Спомени на потомци на участниците във Втората световна война“, обявен от Съюза. Творбите им ще бъдат включени в сборник и преведени на всички езици на ЕС.

Аташето на посолството на Руската федерация у нас Надежда Воробьова изказа благодарност към признателните старозагорски. Поканата към посолството за празника в Стара Загора бе отправена от СНЦ „Руски клуб-Стара Загора“

Красив поздрав с изпълнението на популярни руски военни песни към старозагорци за Деня на победата отправиха 5-годишната Илияна Игнатова, потомка на участник във Втората световна война и деца от детската музикална школа на НЧ „СВ. Климент Охридски“.

 

Популярната военна песен „Къде живее моето момиче“ бе изпълнена от 5-годишната Илияна Игнатова, потомка на участник във Втората световна война

Организаторите на честването на 76-та годишнина от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма бяха Областният съвет на ветераните на войните в България, СНЦ „Руски клуб-Стара Загора“, БАС , НД „Русофили“ и РД „Иван Вазов“.

Участниците в честването на Деня на победата се включиха в шествието на „Безсмъртния полк“, носейки снимки на български антифашисти, което премина по централния булевард „Митрополит Методий Кусев“ до Братската могила.

„Българските антифашисти смятаха себе си част от Червената армия, част от антихитлеристката коалиция на СССР, Великобритания и САЩ, смята себе си за български патриоти, загинали за идея, загинали в борбата срещу фашизма“, заяви в словото си пред Братската могила председателят на БАС-Стара Загора Трифон Митев.

Безсмъртният полк шества и в Стара Загора

„Нека всеки за себе си носи в сърцето си спомена за ветераните от Втората световна война и за тези герои, чийто портрети носим днес, и да го предадем на поколенията след нас“, призова той.

„Нека чрез Посолството на Руската федерация, да чуят нашия глас в Москва, че НИЕ ПАК СМЕ ЗАЕДНО“, заключи Трифон Митев.

Йовка НИКОЛОВА

Източник:

http://starozagorskinovini.com/stznews/%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be/