Приключиха фестивалите „СРЕБЪРНИ ЧУЧУЛИГИ” и „АЛЬОША”

Седемнадесети фестивал на патриотичната и антифашистката песен „СРЕБЪРНИ ЧУЧУЛИГИ” и четиринадесети фестивал на фронтовата песен „АЛЬОША”

15 и 16 октомври 2016 г.

Вече 17 години прекрасна идея събира в късната есен изпълнители от цяла България и софийската публика, за да съпреживеят заедно един своеобразен двоен празник на песента и на талантливите участници в него – 17-ия фестивал на антифашистката песен „Сребърни чучулиги“ и 14-ия фестивал на фронтовата песен „Альоша“. Малко или много са 17 години? 17 години могат да бъдат прекрасна младежка възраст, но могат да бъдат и години на осъзнато съзряване и утвърждаване. И разбира се, 17 години са голяма любов, преминала през изпитания и устояла на времето, за да превърнем тези фестивали в традиция.

Тази година фестивалите са посветени на знаменателни годишнини в нашата история – 140 години от Априлското въстание и на освобождението на България от турско робство и 75-ата годишнина от началото на Великата отечествена война.

Езикът на песента не се нуждае от превод, той е разбираем навсякъде. За него трябват само сърце и душа, които да са в съзвучие с музиката. И в Русия, Молдова, Македония, Беларус, Украйна, Казахстан, Куба песните възпяват смелите, храбрите, онези, които жертват себе си в името на свободата и щастието на другите. Онези, чиито истински имена понякога не знаем, но подвигът им се предава чрез песните. И няма никакво значение дали пеем баладата за Альоша, за Катюша, белите жерави или пък за Безименната височина. Всички те са песни-подвиг, създадени от нашата признателност към хилядите герои.

И двата фестивала днес са факт благодарение на дългогодишния труд на стотици самодейци и професионалисти, свързани с песента – композитори, музиканти, поети, изпълнители, педагози, организатори, вложили смисъл, съдържание и мъничка частица от своята вяра и любов. Всяка година талантливи участници подаряват своите изпълнения и получават аплодисментите на благодарните зрители.

През двата фестивални дни своето изпълнителско майсторство представят над 1000 изпълнители от цялата страна на възраст от 5 до 87 години. За първи път участват творчески състави и индивидуални изпълнители от Русия, Молдова, Македония, Украйна, Куба, Казахстан.

Организатори на фестивалите са:

Сдружение  „Български антифашистки съюз“,

Фондация „Устойчиво развитие за България“,

Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД,

Национално Движение Русофили,

Софийско сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“,

Федерация „Съюз на съотечествениците“,

Представителството на Россотрудничество в България, Руски културно-информационен център и

Московският културно-делови център „Дом на Москва в София“ с подкрепата на Парламентарна група „БСП лява България“.

Председател на Общонационалния организационен комитет на фестивалите е  г-жа Станка Шопова –  председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Участниците, присъстващите в залата представители на творческите съюзи, на пенсионерите, на обществени организации, военно патриотични организации, ветерани от войните и герои на труда и ярки творци, младежи, бяха поздравени от официалните гости на фестивалите.

Г-н Янаки Стоилов – заместник-председател на 43-то Народно събрание поздрави участниците и организаторите.

Поздравителен адрес изпрати г-н Красимир Велчев – председател на Група за приятелство България – Русия в 43-то Народно събрание.

Г-н Рынза Кирилл Викторович съветник по въпросите на културата в посолството на Руската Федерация поздрави участниците и благодари на организаторите.

Г-н Калоян Паргов председател на ГС на БСП поздрави участниците от името на г-жа Корнелия Нинова – председател на ПГ „БСП лява България“ и председател на на Националния съвет на БСП.

От името на организаторите г-н Симеон Игнатов – председател на Управителния съвет на Българския антифашистки съюз благодари изпълнителите затова, че поддържат жива патриотичната и антифашистка песен.

Поздравления поднесоха и г-н Журавлев Павел Владимирович ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център и г-жа Снежана Тодорова  – председател на Координационния съвет „България-Русия”.

Фестивалите откри ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев – председател на журито на фестивалите, фолклорист, музиковед, диригент. Той представи и останалите членове – проф. Стоян Ангелов композитор, музиковед, Сабин Леви член на Съюза на композиторите, композиторът Кирил Икономов, Калина Диханова лауреат на международни фестивали.

Наталия Баранщикова – изпълнител, композитор, ръководител на музикални състави от Република Молдова, художествен директор на Международния фестивал на изкуствата „Заедно в 21 век“ взриви публиката със своето изпълнение. Председателят на журито специално поздрави за блестящото изпълнение децата от Вокална формация „Рапсодия“ от Молдова.

Лилия Борисова от Група „Зга“ от г. Зязань, Русия впечатли със своите авторски песни.

Препълнената зала силно аплодира изпълнението на група „Державинци“ от Македония.

Малката Тея Мелконянц от Украйна очарова публиката със своето изпълнение на „Катюша“.

Поздрав от далечна слънчева Куба поднесе Долорес – с Гуантанамера – песен за приятелството.

Представителите на руските съотечественици в България и тази година плениха публиката и журито със своите изпълнения – Вокална група“Пятница 13″ и малките „Пятничета“ от Ямбол; ВГ „Русская песня“ от Сливен, Българо-руска вокална група „Славяни“ от Черноморец и др. Силни аплодисменти заслужиха българските изпълнители – смесен хор при НЧ „Виделина“, Дамски камерен хор „Арфа“ от София, Панагюрище, хор „Планинарска песен“, Вокална формация „Орфей“ от Пловдив, Дамски хор „Морски звуци“ от Бургас, децата от Трио „Феникс“ ЦПЛР Белово, ВГ „Импресия“ Враца, Детско вокално студио „До-Ми-Сол-ка“ от РКИЦ със солистка Алика от Казахстан и др.

Фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“ имат своята богата история, изпъстрена с изпълненията на хиляди, преминали през сценичния подиум. В тези песни е събрана цялата народна любов към Свободата и мира, към подвига на дедите, към отдалите живота си в името на доброто и красотата.