Ивайло Калфин: Силата на отношенията ни с Русия е във връзките, културата, историята, туризма

Отношенията между България и Русия са много важни. Русофилството е дълбоко вкоренено в нашата история и култура и то е една стабилна основа за изграждане на активни и ефективни отношения между двете държави, без това да значи, че трябва да забравим за националния си интерес“. Това подчерта кандидатът за президент, издигнат от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с Национално движение „Русофили“ у нас.

Той изрази позицията, че добрите отношения между България и Русия не трябва да бъдат противопоставяни на членството ни в НАТО.

„Убеден съм, че отношенията между двете държави днес трябва да бъдат изградени върху един добре осъзнат национален интерес. Трябва да ни е ясно и че отношенията между България и Русия не пречат на пълноправното ни партньорство в НАТО. Напротив. Добрите ни контакти със стратегически важни държави биха били предимство за България като член на НАТО. Виждаме, че всички влиятелни държави се стремят да имат добри отношения с Русия, а ние правим всичко възможно да занемарим традиционно добрите си отношения с тази държава. Резултатът е, че ние само губим от това. Потвърждение е и последната среща между президентите на Русия и Турция и споразуменията между тях“, категоричен беше още Ивайло Калфин.

Той припомни за визитата си в Русия в качеството си на министър на труда и социалната политика през 2015 г. „Преди мен 4 години български министър не беше правил работно посещение в Русия. Това не е нормално. Двустранните отношения не се поддържат само от външните министри, а се основават на контакт на много нива и в много сфери. С Русия трябва да имаме пълноценни отношения, в които да можем да поставяме и по-сложни теми и да защитаваме своя интерес“, обясни кандидатът за президент.

В разговора между Калфин и членовете на Движение „Русофили“, бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността в Черно море и отношенията на България с държавите от Балканския регион. „Това, което ме притеснява, е, че ние вървим към изостряне на конфронтацията в Черно море. Всички действия в момента са насочени към това да се разпалват конфликти. Напрежението, което се трупа в региона, никак не е добро и то трябва да ни дава знак, че ние трябва да имаме точно обратната външна политика. Трябва да сме в активни отношения с всички съседни държави и държавите от региона, да търсим сътрудничество и диалог, а не конфронтация. Силата на отношенията е във връзките, културата, историята, туризма. А силните отношения много по-трудно се развалят при възникване на искри. Ние нямаме никаква полза от натрупване на напрежението. Никой няма полза от него и ние трябва активно да говорим за това. На фона на него малки инциденти биха имали сериозни последствия. Затова съм сериозно притеснен и от съвместната охрана на българското небе. Българските военни са тези, които трябва да си охраняват българското небе, за да не стават инциденти, които биха ни въвлекли в опасни ситуации“, каза още Калфин.

На въпрос, свързан с президентската визия на Ивайло Калфин, насочена към приобщаване на българите от Украйна и Молдова, той подчерта, че именно бесарабските българи са онзи интелектуален запас, от чието приобщаване държавата ни има нужда. „Ние имаме нужда от квалифицирани специалисти и „резервоарът“ за това не са бежанците – афганистанци и сирийци, а са българите от Украйна и Молдова. Към тях трябва да се предприемат насочени политики, чрез които да привлечем на-вече младежите – чрез стипендии трябва да дадем възможност на младите бесарабски българи да дойдат да учат у нас и после да им предоставим възможности да си намерят работа тук“, категоричен беше още той.

„Големият проблем за българска демография са тези, които напускат България – около 35 000-40 0000 годишно. Тази година имаше голям наплив на туристи по обясними причини. Май месец дойдоха при мен туристически собственици и казаха да им помогна с Бюрата по труда заради липсата на кадрите. В същото време имаме около 80 000 души, които отиват да работят сезонно в Гърция“, коментира Калфин. По думите му българките не раждат по-малко деца, но проблемът е, че ги раждат в чужбина. Според него първото нещо е да доведем младите хора, които имат български корени, да се изучат и да потърсят реализация у нас.

„Представям си президентската институция по съвсем различен начин. В момента нямаме президент. Колко теми, които вълнуват българите са поставени? И във вътрешната, и във външната политика си представям президентът да има мнение. Нашият президент беше на Генералната асамблея на ООН. Коя тема беше поставена – никоя.

Решението с бежанците е външнополитическо.80% от мигрантите у нас освен, че не искат да са у нас, идеята за заселването им е налудничава. Те трябва да се връщат обратно и това не се прави с армия, а с дипломация“, подчерта кандидат-президентът.

По думите му задачата на Цецка Цачева е същата като на Росен Плевнелиев – да има една институция, която да си мълчи. Според Калфин президентът има своята роля. „Да, бюджетът за армията трябва да се увеличи, но не идват военнослужещи. Това не става дори когато безработицата се вдигна. Някои от тях са неграмотни“, добави той. Според него армията трябва да бъде окомплектована и привлекателна, така че да идват качествени хора. „Не можеш да поддържаш армия с трици. Президентът трябва да работи заедно с правителството, така че българската армия да бъде боеспособна. Всички добри инициативи трябва да се продължат“, каза още Ивайло Калфин.