8,5-метров паметник на руския император Александър II вдигат в Свищов

8,5-метров паметник на руския император Александър II вдигат в Свищов

Публикувано от:

Внушителен паметник на руския император Александър II откриват в Свищов по повод 140-годишнината от първия осводобен български град. 8.5-метровата бронзова скулптура ще се издига в местността “Паметниците”, където руските войски са форсирали Дунав, предаде 24 часа.

Дело е на противоречивият скулптор Зураб Церетели. Негови творби са мемориалът “Сълза” край Ню Йорк, в памет на жертвите на терористичния атентат от 11 септември 2001 г., както и 96-метровият паметник на Петър Велики в Москва.

Свищовският монумент е по инициатива на Балкански институт за възстановяване и развитие. “Идеята се заражда през 2010 г., година по-късно паметникът е изработен в Русия и няколко години се търси място къде в България да бъде поставен.

По повод годишнината предложиха да го поставят в Свищов”, обясни шефът на дирекция Култура и културно-историческо наследство в дунавската община Росен Маринов. Идеята е многотонната статуя да пристигне от Русия на части и да бъде превозена с кораби по Дунав. След това Александър II ще се извисява на възвишение над реката и ще се вижда и от Румъния.

Според кмета на Свищов Генчо Генчев това е най-голямата статуя на руския император в света. Предвижда се тя да бъде официално открита на 27 юни, но все още има технически проблем със статута на земята, тъй като има резерват и горска територия и ни създават бюрократични пречки, допълни кметът. Очаква се на церемонията да присъства и президентът Румен Радев, който е патрон на тържествата за освобождението в Свищов. Патриарх Неофит пък е поканен да отслужи молебен в емблематичния храм “Св.Троица”. Общината отбелязва 150 години от освещаването на строената от Колю Фичето църква. Нейните камбани са подарени от император Александър II.