Украйна се разпада на части: в Европа признаха, че Порошенко не контролира страната

Украйна като държава се разпада на части и фактически не се контролира от федералното правителство. Това пише анализаторът на полското издание Wirtualna Polska Роберт Хеда, цитиран от ИноСМИ. Авторът прави подробен анализ на случващото се в Украйна.

Според Хеда, в света нарастват глобалното напрежение и неувереност в бъдещето – и на първо място, проблемите засягат Европа. Бежанците,  Brexit, терористичните актове във Франция затъмниха проблемите с Украйна – а събитията там до голяма степен са следствия от всичко, което се случва на континента, убеден е наблюдателят на Wirtualna Polska.

„Украинският прозорец на възможности за Путин в момента е широко отворен, защото ЕС е затънал в своите си проблеми”, пише авторът на статията, отново неоснователни обвинявайки Русия във воденето на някаква война против Украйна. Впрочем, признава той, че в Киев сами са дали старт на механизмите, които унищожават „надеждите на Майдана”, и новият крах в страната не може да бъде избегнат.

Хеда пише, че властта в Киев вече не контролира страната, а Украйна престава да съществува като държава и стремително „губи общото и суверенното право и институционално пространство”.

„Централната власт в Киев губи контрол върху регионите на страната. На същото мнение са и украинските политолози, които наричат явлението фрагментация на държавата”, се казва в материала.

В западните области на Украйна властта е взета от престъпни групировки, които са влезли в криминален съюз с местната администрация. Става дума за Ровенска, Волинска, Тернополска и Житомирска области – там има мащабен добив на кехлибар и, по данни на наблюдателя на Wirtualna Polska, заради това в западната част на страната се е образувала „екологична пустиня и зона на беззаконие”.

„С продажбата се занимава мафията във Лвов: тази област се занимава предимно с гранична контрабанда. Там, както и южните на Закарпатската и Черновицката области, управляват контрабандистите, занимаващи се с трафик на цигари, а те са управлявани от местения олигарх и депутат Виктор Балога”, пише Хеда.

В южната част на Украйна – в Одесска, Николаевска и Херсонска области – силно влияние имат местните олигарси. Там дори, признава полският анализатор, царят настроения, насочени против новата киевска власт. Wirtualna Polska констатира, че през 2014 година на власт са дошли политици от Галиция, които демонстрират национализъм и прокарват в страната своя мироглед.

„Това е опит да се построи отгоре ново украинско общество, което се базира на антисъветското минало. Проблемът, обаче, е в пропорциите; галисийците са максимум 20% от населението, а с техните концепции до голяма или малка степен останалите украинци не са съгласни”, признава журналистът.

По-нататък той съобщава, че ситуацията е подобна и в украинската армия – а това вече говори, че едва ли ВСУ са способни на сплотени действия.

Южните региони на Украйна пък са наричани Дивото поле – заради властта на олигарските, които контролират всичките държавни институции. Например, Днепропетровска област е управлявана от небезизвестния Игор Коломойский.

Източните области на страната – Запорожска, Кировоградска, Харковска и Полтавска – преди кризата бяха промишления център на страната, а сега са се превърнали в региони на депресия, пише Wirtualna Polska.

Анализаторът смята, че ако Украйна не се разпадне до две-три години, в страната ще възникне необходимостта от силна власт. И това, вероятно, ще бъде лидер, който „ще хвърли страната в обятията на Русия”. „Западът груби Украйна. Това се случва заради европейските и американските проблеми, но на първо място – заради това, че тази страна не се справя с трансформацията”, смята Роберт Хеда.

Той предрича на Украйна пълен хаос и „завръщане в орбитата на зависимостта от Русия”. Европа няма да допусне това, предрича журналистът, и затова, според него, в страната ще бъде наложен „американско-европейски безусловен диктат, дори ако той е в разрез с желанията на нейните олигарси и съвременния политически елит”, които не могат да спасят суверенитета на собствената си страна.

Хеда призовава Европа и САЩ да поемат отговорност за съдбата на Украйна, но при това нито веднъж не споменава, че именно Западът стана катализатор и до голяма степен организатор на преврата в Киев през 2014 година.

БЛИЦ