170 години от рождението на великия ювелир Фаберже

Над 120 години  изделията на Фаберже предизвикват възхищение и украсяват най-големите  музейни и частни колекции в света.  И днес и тогава това са едни от най-скъпите ювелирни изделия, благодарение на изключителното качество и уникалност на всеки предмет.

Фаберже  е рискувал да използва в дизайна на своите изделия необичайни за това време стилове и това се оказало вярна посока. Не случайно изделията на бренда са признати за културно наследство на човечеството, а 1992 година е била обявена за година на Фаберже.

На 27 ноември 2007 година едно от яйцата на Фаберже  е било продадено на аукциона Christie’s за 9 мил. фунта стерлинги, ставайки най-скъпото руско ювелирно изделие.

В Москва по време на вечерта в чест на Фаберже ще звучи музиката на Чайковски и Шопен

По случай 170 години от рождението на Фаберже на 18 юни в Москва ще се проведе литературно-музикален спектакъл „Фаберже. Енергията на любовта”.  Спектакълът обединява музиката на Чайковски и Шопен с ювелирното изкуство и е едно от мероприятията на цикъла „Руското и световното наследство в имена. От миналото в настоящето”.

„Личността на Фаберже, неговото творчество са израз на руската красота, изисканост на душата. Това е изключително музикално изкуство. Всяко негово произведение представлява завършена музикална форма. Там има своя хармония. Фаберже създава мелодия… Моята част на концерта ще включва два композитора – Чайковски, защото те са живели по едно и също време, и Шопен, неговото изящество, елегантност, финес на чувствата, това е  Фаберже в музиката”, – казва пианистът Юри Розум .

В Шуваловския дворец на Фонтанка в Петербург е открит най-големият музей в света на произведенията  на ювелирната фирма Фаберже . Експонатите за музея са предоставени от  предприемача Виктор Векселберг. Колекционерът със  собствени пари е закупил най-знаменитите ювелирни  скъпоценности от потомците на американския вестникарски магнат  Малкълм Форбс и по този начин  ги е спасил от изчезване – наследниците на  Форбс са планирали да продадат експонатите на търг.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/V-Moskve-na-vechere-v-chest’-Faberzhe-sygrayut-Chajkovskogo-i-Shopena-34708