80 години от рождението на Валентин Распутин

80 години от рождението на Валентин Распутин

Публикувано от:

Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател г-жа Станка Шопова е главен организатор на Дни, посветени на 80-годишнината на класика на руската литература Валентин Распутин в България.

Фондация Устойчиво развитие за България“ съвместно със Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Представителството на Россотрудничество в България организират Юбилейна вечер, посветена на 80 години от рождението на Валентин Распутин. Творческата среща ще се състои на 15 март 2017г. /сряда/ от 17,00 ч. в зала 204 на Руския културно-информационен център. Български поети, писатели и преводачи ще разкажат спомени от срещите си с великия руски творец и патриот.

В дните на отбелязване на юбилея /по покана на Фондация „Устойчиво развитие за България“/ в София ще гостува Андрей Румянцев – писател и автор на биографичната книга за Валентин Распутин от поредицата „Жизнь замечательных людей“, а също и актрисата Олга Румянцева. На 16.03.2017 г . в 16,15 ч. те ще се срещнат със студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет „Славянски филологии“, Катедра „Руски език“. На 17.03.2017 г. от 10,10 ч. е творческата среща с ученици, изучаващи руски език в 133 СУ „А.С.Пушкин“.

На 17.03.2017 г. в 16,00 ч. е представянето на книгата „Валентин Распутин“ от Андрей Румянцев в Съюза на българските журналисти.

Валентин Распутин е пример за това, как се съхранява народностният дух и идентичност; пример за отстояване на славянската същност и славянската идея; за дружбата и сътрудничеството между Русия и България, между руския и българския народ.

Идеите на големия талант и приятел на България се продължават днес в сътрудничеството с неговия край Иркутск. През лятото в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще се обучават отрядни ръководители и ще почиват деца. Губернатора на Иркутска област ще дари книги от родината на автора.