Страхотни идеи за есенна ваканция в Русия

Страхотни идеи за есенна ваканция в Русия

Публикувано от:

Климатът и красотата на периода, в който се сменят сезоните, е повод за вълнуващи и незабравими пътешествия из цялата страна. Ето и най-добрите предложения за есенни пътувания в Русия, предлага Руски Дневник. 

Далечният изток

Както е казал Албер Камю, „есента е втората пролет, когато всеки лист е цвете“. В случая с градове като Владивосток климатът се мести с няколко месеца назад. Така септември и октомври приличат на лятото също толкова, колкото и на есента и често са най-добрите месеци за слънчеви бани, плуване и отдих на плажа. А сянката, която хвърлят хълмовете, в съчетание с искрящия син океан, създават зашеметяваща смесица от цветове, които разкриват в пълна степен колко привлекателен е този район.

Сибир

Богатите багри на сибирската есен оцветяват района в красиви нюанси, които сякаш са чакали своя ред цяла година. Това е идеалното време за обиколки из многобройните музеи на открито, където е изложено уникалното наследство на традиционната руска дървена архитектура. Тук можете да се насладите и на много традиционни занимания, като например да отидете на баня (сауна) или да се включите в традиционна руска чаена церемония със старомоден самовар.

Алтайските планини

Планинският Алтайски край с радост разкрива ослепителната си красота по всяко време на годината, но началото на септември, когато природата обагря платното си с есенни цветове, е истинско чудо. Да пояздите из планините, които предлагат невероятни гледки към кристалносините езера и пейзажи, разкриващи как се сменят сезоните, е спиращо дъха преживяване. Потапянето в лековитите води на Джумалинските горещи минерални извори е друго предпочитано от туристите занимание.

Градовете от Златния пръстен

Градовете от Златния пръстен, които заобикалят Москва, в съчетание с червените и златни цветове на есента, са гаранция за незабравимо приключение. Тези древни градове, разположени само на няколко часа от Москва, са дом на впечатляващи и редки образци на старата руска архитектура.

Сред местата, които задължително трябва да посетите тук, са Кремъл в Ростов Велики (близо до Ярославъл) и „Музеят на дървената архитектура и селския живот“ в Суздал. Просторните имения и дървени църкви, които са осеяли колоритния пейзаж, изглеждат сякаш са излезли направо от страниците на руските приказки.

Санкт Петербург и неговите покрайнини

Всички руснаци знаят, че есента е любимият сезон на руския поет Александър Пушкин. Това е най-подходящото време на годината за пътешествие до Санкт Петербург. Не пропускайте възможността да се насладите на шедьоврите на ландшафтното изкуство на града, като например Лятната градина от 18 в., която по това време на годината е облечена в нюанси на жълтото, червеното и оранжевото.

Есенният залез над Финския залив е друга впечатляваща гледка, която не бива да пропускате. Насладете се на меките тонове на пейзажа на чаша греяно вино в едно от местните крайбрежни заведения на север от центъра на града.

Москва

Москва в началото на есента е в разцвета на своята красота. Улиците вече не са в хватката на знойната горещина и времето е идеално за дълги разходки и разглеждане на местните забележителности, сред които са Третяковската галерия и други музеи. Парковете са осеяни с червени дъбови и кленови листа и могат да събудят поета у всеки един от нас. Спуснете се по алеите на Патриаршеските езера – световноизвестен парк и едно от основните места на действие в романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“.

По вода до Южна Русия

Отплавайте по внушителната р. Волга от Москва до Южна Русия. По време на пътешествието корабът спира на много места извън утъпканите пътеки по бреговете на реката. Това е идеална възможност да се насладите на красотата на автентичната стара руска архитектура, храмове, катедрали, огрени от топлото слънце и шумолящите есенни листа. Забележителностите на Казан – град, който се смята за третата столица на Русия, и природата около Астрахан оставят трайно впечатление за обширните богатства и разнообразна култура на страната.

Черноморският регион

Ако искате да удължите лятото си и да се насладите на слънцето за още малко, преди то да избледнее, вливайки се в зимния сезон, трябва да се запътите на юг. Местните по традиция наричат ранните есенни месеци „кадифения сезон“ – име, което е доста точно. Жегата на юлското слънце си е отишла, но времето все пак е топло, а водата на Черно море е идеална за дълги плувания.

Улиците, кафенетата и плажовете на курортните градове не са претъпкани с туристи, а атмосферата е спокойна и предразполагаща за допир с природата и качествена почивка. За онези от вас, които искат да сменят пейзажа, Красная поляна в Сочи предлага едни от най-добрите ски писти в страната, невероятни гледки и забавление през цялата година.

Авторът на материала, Слава Широнов, е руснак, който обича да пътува.