8 особености при възпитанието на децата в Русия

Рускините самоотвержено се разхождат с новородени деца дори при голям студ и им четат книги „за лека нощ“ едва ли не до юношеска възраст. За тези и други особености и методи за възпитание на децата в книгата „Майчинство в руски стил“ (Motherhood, Russian-Style) на американката Таня Майер, която от няколко години живее в Москва.
Руска майка
Снимка: Максим Богодвид / РИА Новости
1. Дългото майчинство
Официалната отпуска по майчинство в Русия може да достигне общо три години (при което в рамките на това време майката запазва работното си място, тоест не може да бъде уволнена – бел. ред.). Тя позволява на бременната жена спокойно да се подготви за раждането на отрочето си (най-често бъдещите майки престават да работят на 7 месец от бременността). Много от жените се връщат на работа, когато детето навърши година-година и половина (именно до 1,5-годишна възраст жените получават майчинство). Но има и такива, които предпочитат да не прекъсват кариерата си и се връщат в офиса още след около два месеца след раждането.
2. Феномена на руските баби

Снимка: Р. Нетелев / РИА "Новости"
Снимка: Р. Нетелев / РИА „Новости“

„Основната разлика на руските баби и дядовци от американките и европейските е в самата идея, че те са длъжни да помагат (дори тогава, когато не ги молят), че внуците са тяхна отговорност“, пише Таня Майер. Да се помогне в първите седмици след родилния дом, да се гледа детето, ако майка му има някакъв ангажимент, да бъде прибрано от детската градина – това е само непълен списък на нещата, които са част от задълженията на всяка руска баба. Болшинството от децата прекарват лятото с бабите си на вилата, докато родителите работят в града.

3. Готовност за експерименти

Книгата на Таня Майер разказва на първо място за руските майки в големите градове, които са сравнително добре обезпечени, но това, все пак, е достатъчно обективен поглед. Например Майер пише, че бъдещите майки старателно изучават специализираните болници (нивото на родилните домове в Русия се колебае от комфортни и сравними с европейските до допотопни, от съветско време). Набират популярност и ражданията у дома, и ражданията във вана. Някои отиват да родят в САЩ, за да осигурят на детето си и американско гражданство. Също така, в последно време руските жени се интересуват и от различни модели на възпитание: детски градини Монтесори, валдорфски училища, езикови лицеи, възпитателки от Филипините.

4. Отдава се дължимото на традициите

Успоредно със стремежа да усвоят основните постижения на различните култури, руските жени до голяма степен прилагат опита на по-старите поколения. В Русия всеки малчуган, дори и при -10° С, спи в количката на улицата или на балкона, носи шапка и без значение от пола носи чорапогащник, на практика, докато тръгне на училище. Добра традиция от съветско време си остава оздравителният масаж за укрепване и развитие на мускулатурата, който се прави на всяко новородено до навършването му на една година. И най-важното е, че на всяко дете, практически до юношеска възраст, му четат книги „за лека нощ“. Както отбелязва Таня Майер, „да се възпита любов към четенето е въпрос на чест за всяка руска майка“.

 

5. Недоверието към лекарите

За съжаление, държавните болници в Русия често си остават реликти на съветското минало, затова всяка руска майка е и доктор сама за себе си и за другите. Всяко предписание на лекарите се препроверява и много често съмняващите се родители обикалят няколко доктора дори и при банална хрема. И единственият момент, в който Таня Майер очевидно критикува родителите в Русия, е честото нежелание децата да се ваксинират, сред руските майки наистина има много привърженички на идеята да не се претоварва организмът на детето.

6. Здравословното хранене

Майер отбелязва, че за разлика от САЩ, където бременността едва ли не дава право за безконтролно ядене и надебеляване, в Русия бъдещите майки и техните лекари следят строго за това колко килограми те трупат по време на бременността. И не е учудващ фактът, че след като родят, руските майки бързо влизат във форма. До една година децата най-често са кърмени, но при това след шестмесечна възраст се преминава към захранване, при това правилното и балансирано хранене строго се съблюдава. В менюто на детето са включени зеленчуци, пресни плодове, каши, супи, риба, извара и кефир (децата често го пият преди лягане).

7. Любовта към морето

Продължителните мрачни зими предизвикват у всички руснаци това, което Таня Майер нарича „фанатично отношение към лятната почивка“. Да заведе детето си на море поне за две седмици – това е въпрос на чест за всяка една майка. Ако времето и финансите позволяват, то те могат да прекарат и месец, и два. Ако такава възможност липсва, то децата прекарват лятото на вилата, в детски лагер, но при никакъв случай не и в града. В нова тенденция в големите градове се превърна „зимуването“ в Азия, например в Тайланд.

8. Ролята на бащата

В наши дни в Русия се наблюдава световната тенденция за по-голямо участие на бащата във възпитанието на детето. При това, както отбелязва Майер, „в Русия мъжете не изпълняват указанията на жените, те сами избират нивото си на участие в живота на детето“. Може да се каже, че по идея руските майки не очакват да се изпълняват някакви конкретни задължения, а се радват на проявена инициатива. И, разбира се, трябва да се отбележи, че в Русия жените се стараят да изглеждат добре, дори когато са вкъщи с детето. Затова стереотипната руса стройна красавица с дълги крака, дизайнерска дамска чанта и добър маникюр спокойно може да се окаже майка на две деца.

Източник: Руски дневник