77% от руснаците искат да не се продава алкохол на ненавършили 21

77% от руснаците искат да не се продава алкохол на ненавършили 21

Публикувано от:

Болшинството руснаци искат повишаване на възрастта, на която е позволено да се продава алкохол. Това показва анкета на Руския център за изучаване на общественото мнение. Освен това се оказва, че за последната година делът на хората на това мнение се увеличава. Докато през 2015 г. 72% от руснаците са били на мнение, че възрастта, под която важи забраната за продажба на алкохол, трябва да бъде повишена от 18 на 21 години. През т.г. обаче на това мнение вече са 77% от хората в Русия. В същото време обаче 17% от анкетираните са точно на обратното мнение.

Изследването показва още, че жените и по-възрастните хора са тези, които основно се застъпват за идеята за повишаване на минималната възраст за легална продажба на алкохолни напитки. Така например сред представителите на нежния пол 82% искат такива да не се продават на лица под 21 години. При хората на възраст между 45 и 65 години този процент е 80, предаде “Интерфакс”. В същото време 71 на сто от мъжете подкрепят идеята, както и 6% от по-младите анкетирани (на възраст между 18 и 24 години).

Изследването показва и друга разлика. По-склонни за забрана за продажба на спиртни напитки на под 21-годишните са жителите на градовете с над 1 млн. души население (без Москва и Санкт Петербург). Там 82% от жителите подкрепят идеята. В споменатите два града, както и в по-малките, само 74 на сто се застъпват за въвеждането на такава забрана.

Източник: inews.bg