Савченко не признава присъдата на руския съд

Бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, която вчера бе призната за виновна за убийството на двама руски журналисти край Луганск преди 2 г., няма да признае присъдата на руския съд, каквато и да е тя, предаде ТАСС, цитирайки изявление на неин адвокат.

„Тази присъда не представлява интерес за Савченко. Тя ми каза току-що, че няма да признае присъдата, каквато и да е тя, и няма да я обжалва“, отбеляза адвокат Николай Полозов в паузата между две заседания на съда в руския град Донецк в Ростовска област.

Той добави, че след огласяването на присъдата, което се очаква днес, неговата клиентка ще поднови сухата си гладна стачка с искане да бъде освободена и върната в родината си.

Според другия ѝ адвокат Марк Фейгин, Савченко понастоящем се отказва от твърда храна, като приема само вода и детски смески. Той добави, че клиентката му не слуша адвокатите, които се опитват да я разубедят с обяснения, че това е вредно за здравето ѝ.

Освен за убийството на Игор Корнелюк и Антон Волошин, Савченко е призната за виновна и за убийството на мирни жители и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

За основа на обвинителната присъда съдът е взел доказателствата на обвинението, по-конкретно показания на свидетели и резултати от експертизи, включително и криминалистична, взривно-техническа, психолого-психиатрична, молекулярно-генетична и др.