7000 българи под ударите на войната в Украйна

7000 българи под ударите на войната в Украйна! Пращат им повиквателни да влизат в бой!

Българи от размирната Донецка област от 2 месеца чакат хуманитарна помощ и морална подкрепа от правителството ни, пише „Труд“.

Апела им отправиха във Варна председателят на Национално движение „Възраждане“ Костадин Костадинов и Николай Плагов, който от 1992 г. е координатор на бесарабските българи в Североизточна България. Плагов показа писмо от донецко-българското културно-просветителско общество „Възраждане“, което лично депозирал на 3 ноември 2014 г. в Агенцията за българите в чужбина и при кмета на побратимения на Донецк град Пловдив Иван Тотев. В него от „Възраждане“ молят нашите власти спешно да пратят на сънародниците ни хранителни консерви, захар, брашно, хигиенни материали и отоплителни печки, като адресират доставката до Бердянск, където все още може да бъде получена безопасно.

„До този момент се старахме да разрешим проблемите си със собствени сили, но това вече е невъзможно“, завършва писмото, подписано от Д. Хозеев и А. Стоянов. „Все още няма отговор на тази отчаяна молба. А в Донбас под ударите на войната живеят 7000 от общо 895 000 българи в Украйна. Много от тези хора бедстват, защото останаха без дом и средства. Сега им пращат и повиквателни да воюват в Донецк и Мариупол. Това е страшно!“, обясни Плагов.