70% шанс за сключване на споразумение в Минск

70% шанс за сключване на споразумение в Минск

Публикувано от:

Руски дипломатически източник обяви, че има 70% шанс лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия да постигнат споразумение за украинската криза по време на преговорите по-късно днес в беларуската столица Минск, съобщава Ройтерс.

„Държавните глави няма да пътуват до Минск без причина”, поясни източникът.

Очаква се срещата между участниците да се проведе не по-рано от 18 часа.

В същото време друг източник заяви, че Украйна, Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) са дали предварителни гаранции за прекратяване на огъня.

„Мога да кажа, че вчера страните действително се договориха за прекратяване на огъня и изтегляне на въоръжението. Киев от своя страна даде съответните гаранции, представителите на ДНР и ЛНР също заявиха своята готовност”, поясни представителят.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин се оправи към Минск за преговори за украинския конфликт в „нормандски формат”, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Президентът на Русия Владимир Путин се отправи на посещение в Минск, където той ще участва в преговорите в „нормандски формат”, допълват от пресцентъра.

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко обяви, че отива в Минск, за да прекрати огъня и да започне политически диалог незабавно и без всякакви условия.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел също ще отидат днес в Минск, за да направят каквото могат до последния възможен момент с цел намиране на дипломатическо решение на украинската криза, съобщи Елисейският дворец.

Вчера Контактната група в Минск стигна до споразумение за изтеглянето на тежкото въоръжение от Източна Украйна и спирането на огъня.