70-тият Парад на Победата – най-грандиозният за цялата история

70-тият Парад на Победата – най-грандиозният за цялата история

Публикувано от:

На 9 май Русия отбелязва велик празник – 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

В 26 града в страната ще се проведат ярки тържества, придружени от парад на военна техника, концерти за ветерани и празнични салюти.

Най-мащабните празненства ще се състоят в Москва, където ще присъстват ръководителите на 27 държави и правителства. Тяхното посещение в Русия е подвиг в отстояването на цивилизационните ценности.

Парадът на Победата в руската столица раздели държавите на два типа: такива, които са навели глави пред американската глобализация, отказали се от суверенитета и националното си достойнство, и такива, които въпреки вашингтонския диктат, пазят своята вярност към традициите, паметта на предците и споделят правото на всеки народ на свобода и самобитност.

Но грандиозните тържества са най-вече отдаване на дължимото уважение към ветераните.

Все по-малко са останали на Земята живи герои, отстоявали свободата и суверенитета на руската цивилизация. Това е Парад за тях. Това е Парад и за днешното, и за израстващото поколение – наследниците на Великата Победа. Паметта за подвига на техните предци вдъхновява за защита на страната, на нейните ценности и суверенитет.

Както заяви по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу, парадът по случай 70-тата годишнина от края на Великата Отечествена война в Москва ще бъде най-мащабният в съвременната руска история. Основната част от техниката, която ще бъде показана на 9 май е съставена от съвременни образци, които никой не е виждал досега.

В историческата част от Парада ще участват легендарните танкове Т-34 и самоходните артилерийски установки СУ-100, както и историческите пехотни роти, пилоти, моряци и казаци с оръжие от времето на Великата Отечествена война.

Общо във военния парад на Червения площад ще участват над 14 хиляди военнослужещи (за сравнение: през юбилейната 2010 г. участваха 11 135 души, а миналата година 11 хил.).

В състава на пешеходната колона по Червения площад ще преминат офицери, сержанти и войници от съединенията и военните части, в това число и почетният караул на трите вида Въоръжени сили, полк на Сухопътните войски, батальон на ВВС, полк на ВМФ, батальон на РВСН, полк на ВДВ, курсанти от военните училища, почетният кавалерийски ескорт на Президентския полк от службата на коменданта на Московския Кремъл ФСО (Федерална служба охрана) на Русия, както и парадни части от съединения и военни части от други министерства и ведомства.

В механизираната част от парада ще бъдат задействани 194 единици въоръжение и военна техника (за сравнение: през 2010 г. са били 161 единици, а през 2013 г. – 151).

По Червения площад ще преминат автомобилите „Тигр“, бронетранспортьорите БТР-82А, танковете Т-90А, самоходните гаубици „Мста-С“, зенитните ракетни комплекси „Бук-М2“, зенитните ракетно-пушечни комплекси „Панцирь-С1“, пусковите установки за зенитната ракетна система „С-400“, междуконтиненталните ракетни комплекси „Ярс“.

За първи път на Червения площад ще бъдат показани бреговите ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“, самоходната артилерийска установка „Коалиция-СВ“, новите варианти на автомобилите с повишена защитеност „Тайфун“ и други нови машини. Очаква се в параден строй да бъдат демонстрирани и перспективните модели на бронетанковото въоръжение, като танкът „Армата“, БМП и БТР „Курганец-25“ и БМП „Бумеранг“.

Авиационната част от Парада ще бъде представена от 150 самолета и хеликоптера от ВВС на Русия (за сравнение: през 2010 г. са били 127, а миналата година – 69). Във въздушен строй ще преминат изтребителите Су-27 и Су-34, прехващачите МиГ-31, транспортните самолети Ан-124-100 „Руслан“ и Ил-76, самолетът за радиолокационно разузнаване А-50, стратегическите бомбардировачи Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и хеликоптерите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ка-52.

Парадът на Победата – това е тържество на националното достойнство, израз на безкрайна благодарност и проява на готовност да бъде повторен подвигът на предците, защитили свободата и суверенитета на страната.

Прякото предаване на Парада на Победата от Червения площад ще започне в 10 ч. московско време и може да видите тук:

http://live.russia.tv/index/index/channel_id/3