7 януари – денят на победата на Русия над Наполеон

7 януари – денят на победата на Русия над Наполеон

Публикувано от:

Денят на победата във войната от 1812 г. се отбелязвал на Коледа (25 декември, стар стил, 7 януари, по нов стил). Такъв е бил указът на император Александър I от 30 август 1814 г. ,  в памет на спасението на Църквата и Руската държава от нашествието на Галите.

Картинки по запросу 7 января День победы в войне 1812

Александър I наредил в чест на победата на руския народ в Отечествената война да се построи в Москва Храм в името на Спасителя Христос.

Похожее изображение

Картинки по запросу 7 января День победы в войне 1812

В Храма се провеждат молебени в памет на войниците и жертвите на френското нашествие и в наши дни.

Музей-панорама

Франц Рубо, полотно панорамы «Бородинская битва»

В Москва и Московска област има два музея, посветени на войната от 1812 г .: панорамата “Бородинска битка”

Картинки по запросу 7 января День победы в войне 1812

и резерватът “Бородинское поле”.

Здание Главного штаба и Триумфальная арка Главного штаба

Увеличенное изображение

В Санкт-Петербург Триумфалната арка на Генералния щаб е построена като  паметник, посветен на Отечествената война от 1812 година. От височина 36 м., на върха на сградата, се носи триумфална колесница, теглена от шест коня. Те се задържат от двама воини, облечени в римски доспехи и въоръжени с копия. В колесницата е изправена крилатата  Слава. В дясната ръка на богинята има лавров венец. Скулптурната композиция разкрива същността на паметника, символ на военната слава. Този мотив продължава във всички елементи на арката: орнаментите по стените на арката са съставени от военни трофеи и венци. Победителите са приветствани от фигури на богинята на славата, които  протягат  лаврови венци и палмови клони към тях. Композицията я завършват фигурите на стражи в антична доспехи,  протягащи лаврови венци по посока на влизащите на площада.

Александровская колонна на Дворцовой площади

Алекса́ндровската колона, в центъра на Дворцовия площад е издигната през 1834 година от архитект Огюст Монферан по указ на Император Николай I, в памет на победата над Наполеон на неговия по-стар брат Александър I. Александровската колона е най-високият паметник в света, изработен от масивен гранит, и третият най-висок след Колоната на Великата Армия в Булон-сюр-Мер и Трафалгарската  (колоната на Нелсън) в Лондон. Колона е увенчана с бронзова фигура на ангел (с чертите на лицето на император Александър I), потъпкващ с кръст змия – символ на победата на доброто над злото.

Александровская колонна Ангел