7 тайни на руската плитка

7 тайни на руската плитка

Публикувано от:

Дълго време жените от всички възрасти и съсловия в Русия и в московската държава са познавали само една-единствена прическа – плитката. Девойките са украсявали плитките си с панделки или ленти, жените ги покривали със забрадка. Плитката не е била обикновена прическа.

1 Две са по-добре, от една

2

Преди брака девойките са носили една плитка. На моминската вечер (в навечерието на сватбата) приятелките с вой и плач, вероятно от завист, сплитали от едната плитка две. Именно две плитки са носили омъжените жени в Русия. Те се оформяли на главата като корона или се връзвали с панделка, за да може по-лесно да се сложи премяната на главата. След встъпването в брак, никой, освен съпругът, не е виждал вече плитките й. Интересното е, че на старите моми им е било забранено да носят две плитки, а също така и кокошник (женска украса за глава).

2 Жизнени сили

 1

На малките момичета са им сплитали плитки от три лъча, които са символизирали триединството. Плитката се е правила точно по посока на гръбначния стълб, тъй като, според мнението на предците ни, е служила за изпълването на човека с жизнени сили през гръбнака. Неслучайно при встъпването в брак на жените са им сплитали две плитки: едната плитка й е давала живот, а другата – бъдещото потомство.

3 Гадаем по плитката

 3

Плитката не е била просто прическа. Тя е могла много да разкаже за собственичката си. Ако момичето е било с една плитка, то то се е намирало в  «активно търсене». Появила се е панделка в плитката? Девойката е за женене и всички потенциални кандидати веднага трябва да изпратят своите сватове.  Ако в плитката са се появили две панделки, които не са вплетени в началото на плитката, а започват от средата й – край, или както казват, който успял, успял: девойката има годеник и, при това, официален, защото панделките означава още, че е получена благословия от родителите.

4 Свещен ритуал

 4

Разресването на косите е било като свещен ритуал, защото по време на процедурата човек е можел да се докосне до жизнената енергия на друг човек. Явно, за възстановяване на изгубените през деня жизнени сили е трябвало да се мине през косите с гребен поне 40 пъти. Малките деца са могли да ги решат само родителите им, а на по-късен етап хората сами са извършвали тази ежедневна процедура. Интересното е, че девойката е могла да разреши да му се разплете плитката и да се срешат косите му само на своя избраник или съпруг.

5 Символ на честта

5

За жените плитката е била същият символ на честта, както за мъжете – брадата. Да се дръпне за плитката е означавало да се оскърби момичето, да не говорим за това, да се отреже косата. Веднъж един дворянин в яда си отрязал рядката плитчица на прислужницата си, а след това успокоявал възмутените селяни и платил глоба. Между другото, тези, които се осмелявали да свалят, например, премяната от главата на жена, били наказвани със сериозни глоби. Само че глобите, изглежда, отивали не за възстановяването на моралното състояние на жертвата, а в държавната хазна.

6 Промяна на живота  

 6

 

Явно добре са знаели в древността, че отрязването на косата коренно променя живота. Оттук е и съхранилата се и до наши дни поличба, че е крайно нежелателно бременните жени да си режат косите. Доброволно, а понякога и с благоговеен трепет, са позволявали да им се отрежат плитките само жени, които са се намирали в крайно емоционално потресение, например, при подстригване в монашество. Въобще не са имали навика в Древна Русия да стрижат косите си и този обичай се е съхранил и днес в съвременните мъжки манастири.

7 Женски хитрости 

7

 

 

Плитка с дебелината на ръка е била еталон за женска красота в Русия. Здравите и блестящи коси по-добре от думите на сватовете са могли да разкажат за бъдещата жена. За съжаление, не всички красавици са могли да се похвалят с дебели дълги плитки. Ясно е, че за удължаване в Древна Русия не са чували. Така младите госпожици прибягвали до измама – вплитали са в плитките си косми от конски опашки. Какво да се прави – искало им се е да се омъжат.

Фаина Шатрова

Источник: 7 тайн русской косы

© Русская Семерка russian7.ru