7 прости начина да развиете паметта си

7 прости начина да развиете паметта си

Публикувано от:

Който владее информацията – владее света, а владее информацията този, който има добра памет. Как да запомним адреси, пароли, срещи, рождени дни, телефонни номера?

1 Създавайте образи

pamyat2

Практиката да се създават асоциации е най-древната от всичките методи на мнемотехниката – науката да се запомня. Превърнала се е в технология благодарение на ренесансовия философ Джордано Бруно през XVI век. Той е написал трактата «За съставянето на образи, знаци и идеи», в който е направил асоциации между света на магическите символи (вътрешния кръг), света на природата (средния) и света на изкуствата (външния). Трудовете му не били оценени и той станал жертва на инквизиторския огън.

Основната техника на класическата мнемотехника е прост. Когато човек съединява във въображението си няколко зрителни образа, мозъкът фиксира тази взаимовръзка. По-нататък е достатъчно да си спомните само един от тях и паметта ще възпроизведе останалото.

2 Произнасяйте думите на обратно

Да се отдръпнем от класиката и да се обърнем към съвременните методи. За да тренирате паметта си в битови условия, учените съветват да произнасяте думите на обратно. Започнете с нещо просто. Напишете на хартия няколко думи, например, «картина», «таван»,«любов». След това ги прочетете на обратно. Примитивното, на пръв поглед, упражнение е отличен треньор за визуалната памет. Не е лесно без тренировки да възпроизведете думите. За да постигнете успех, разбийте думата на фрагменти. Ако сричките се фиксират в ума ви, няма да е трудно да ги повторите на обратно. Това упражнение отлично развива паметта и вниманието.

3 Развивайте лявата ръка

Каква е връзката между лявата ръка и паметта? За тях отговаря дясното полукълбо на мозъка. Още през 2001 година учените доказаха, че левичарите са с по-добра памет, отколкото десничарите. Затова тези, които не обичат да си пълнят главата с думи и образи, могат да започнат да развиват лявата си ръка. За да улесните процеса, направете го част от живота си, например, мийте съдовете само с лявата ръка.

4 Доверете се на смартфона си

pamyat3

Въпреки всеобщото мнение, напомнянията в смартфоните, както и стикерите, не подобряват паметта, а я развалят. Но има специални приложения, които могат да ви помогнат да я тренирате. Например, програмата Ankidroid. Тя е предназначена за развиване на паметта чрез постоянни повтаряния. Принципът на обучение е прост – Ankidroid ви показва карта с определена информация. Това е ключът към съдържанието от другата страна. Прехвърляйки последователно картите и асоциирайки ключовите данни, вие ще трябва да си спомните, какво има от другата страна на картата. Между другото, основният плюс е в това, че са достъпни за вас не само шаблоните от интернет, но и създадените от вас карти.

5 Пийнете чаша вино

Това не е призив към алкохолизъм, а едно от полезните свойства на виното. Според изследване, публикувано през 2006 година в сп. Medpage care, малко количество вино отпуска мозъка и спомага за подобряване на паметта. Действително, няма да постигнете бърз ефект – ще трябва редовно да приемате по чаша вино. Но бъдете внимателни, средството има и противопоказания. Не бива да се използва от бременни, кърмещи, както и от тези, които са склонни към алкохолизъм. Все пак и при подобряването на паметта, както и във всичко останало, важното е да не прекалим. Ако заменим машата с бутилка, ефектът ще е обратен.

6 Спомняйте си, спомняйте си

Този метод е от новите и предлага още веднъж да се гмурнете в изминалия ден. Преди да заспите си спомнете, какво ви се е случило през последните 12 часа. Постарайте се да не изпуснете нито един детайл, с какви мисли сте се събудили, какво сте видели сутринта на път към офиса или университета, за какво сте мислили, с кого сте се срещали, за какво се сещате – красивото небе, странния човек на спирката, лениво спящата на оградата котка. Стъпка по стъпка изминете отново деня. Повтаряйте това упражнение всеки ден и след четири седмици, според учените, ще усетите резултата. Между другото, това не само ще подобри паметта ви, но и ще развие въображението ви и ще бъде отлична профилактика срещу безсъние.

7 Спете повече

Спете. Затворете лаптопа, изключете телевизора и си лягайте навреме. Никакви упражнения и мнемотехники няма да ви спасят, ако на организма ви не му стига сън, по време на който се възстановяват връзките между невроните в мозъка. Учените твърдят, че при повечето хора проблемите с паметта са заради баналното недоспиване и се решават лесно.

Татяна Шингурова

Источник: 7 простых способов развить память

© Русская Семерка russian7.ru