7 основни руски мерки

Колко са „три пуда сол“? Колко малък е золотникът? Много ли са седем педи? Кое е по-дълго, верстата или километърът? На тези и много други въпроси отговаря днес „Русская Семерка“ с помощта на руски пословици и поговорки.

1 Аршин

myarka 2

Тази мярка била докарана в Московия от персийските търговци: с аршин се мерила дължината на плата, измервана от рамо. И поговорката «Всяк купец на свой аршин мерит» (всеки търговец мери според своя аршин) – буквално отговаряла на реалността. Както можем да се досетим, търговците на платове в Русия специално ги избирали с къси ръце. Едва след няколко години държавният съвет на Русия взел решение да въведе единна мярка за дължина – 16 вершков аршин (71,12 см).

2 Пуд

myarka 3

Да изядете 3 пуда сол ще ви потрябват малко повече от 13 години. С щателни изследвания е било пресметнато, че един пуд (16,38 кг) сол може да изядете за 4,38 години.

3 Верста

myarka 4

„За семь верст киселя хлебать отправился“ – използвали по-рано за далечно и безсмислено пътуване. За да се разбере, какво е това „за семь верст“, трябва да се знае, кое е по-дълго, верстата или километърът? Седем версти по мерките на XVII – XIX век е доста голямо разстояние (1 верста е равна на 1.0668 км, значи 7 версти са около 7,5 км).

Мярката дължина „верста“ се е използвала и за прякор на висок и слаб човек. Подмосковското село Коломенское било лятната резиденция на цар Алексей Михайлович. Пътят бил оживен, широк и се смятал за основен в държавата. А когато сложили огромните верстови стълбове, каквито нямало в Русия, славата на пътя още повече се увеличила. На фона на тази „популярност“ се появило прозвището „коломенска верста“.

4 Сажен

myarka 5

Роденият от народа израз «косая сажень в плечах» (много широки плещи) подчертавал юнашката сила и фигура. Самата дума «сажен» идва от славянския корен «сед» – достигам нещо с ръка.

От XI век сажен бил основна руска единица за мярка: била равна на разстоянието между пръстите на двете ръце в разперено състояние. Това било «прав» сажен – 176 см. Но в Русия имало и други сажени, най-големият от които бил т.н. «крив» – 248 см. Определял се от разстоянието от пръстите на краката до края на пръстите на вдигнатата нагоре противоположна ръка. Между другото, в строителството и земеделските работи са използвали сажен до 1917 година.

5 Вершок,

myarka 6

„От горшка два вершка, а уже указчик“ казвали за млад, без жизнен опит, но много самонадеян човек. Вершок е широчината между показалеца и средния пръст, около 4,4см. Тази мярка се е използвала за мерене на ръст: на малки домашни животни и хора. С тази дължина се свързва още една известна поговорка – “у неё суббота через пятницу на два вершка вылезла”. Така в древността са говорели за някоя много немарлива жена, чиято долна риза била по-дълга от полата.

6 Педя

myarka 7

„Семь пядей во лбу“ казват за някой много умен човек, предполагайки, че височината на челото и пропорционална на ума му. Педята била равна на разстоянието между разперените палец и показалец. Педята е била в рамките на 19-23 см.

7 Золотник

myarka 8

Мал золотник, да дорог (нещо дребно, но ценно). Колко е бил малък? Золотникът бил най-малката мярка за тежест (около 4 гр) и се използвал основно при меренето на злато и сребро.

Диана Чанкселиани

Источник: 7 главных русских мер

© Русская Семерка russian7.ru

error: Съдържанието ни е авторско!