7 енергийни места в Русия

Днес ще ви разкажем за места, на които можете да се заредите с положителна енергия, да въведете мислите си в ред и да си пожелаете нещо.

Аркаим:

Old Speicherstadt in Hamburg illuminated at night. Sunset background

Челябинска област В област Челябинск на издигнато място се намира Аркаим – място, което привлича хора от цяла Русия вече почти 30 години. То е открито през юни 1987 г. напълно случайно. След археологически проучвания става ясно, че тук по време на бронзовия век е съществувало укрепено селище. Древният град е имал форма на кръг с диаметър 170 метра. Бил е заобиколен от ров, пълен с вода.

Планина Белуха:

Old Speicherstadt in Hamburg illuminated at night. Sunset background

Алтай Наречена е така поради своя целогодишно покрит със сняг двуглав връх. Той е най-високият в Горен Алтай – (4509 и 4435 м), но и изключително красиви. От древни времена се почитат като свещено място не само от алтайците, но и от народите на Индия и Тибет. Смята се, че именно тук се намира входът към загадъчната страна Шамбала. Той се охранява от духове. Планината излъчва силна енергия и привлича много хора от всички краища на света. Някои от тях са почитатели на живописта на Николай Рьорих, който неведнъж е бил тук. Рьорих искрено вялвал в Шамбала.

Село Дивеево: област Нижни Новгород

32665Манастирът в село Дивее е единственият в Русия, коийто се намира под особеното покровителство на Борогодица. Преданието гласи, че на 25 ноември 1823 г. Серафим видял Божията майка, която му показала място в Дивеево, където да построи обител. Тя трябвало да има ров и вал. Така е създаден Дивеевският манастир. Ровът е с дълбочина 2 метра и обикаля целия манастир. Известен е като Светата канавка. В Дивеево има няколко свещени извори.

Менгири: република Хакасия

42241 Менгирите представляват каменни скулптури, част от които тежат по 50 тона. Преди 4000-5000 г. край тях са се извършвали различни култови обреди и жертвоприножения. Ще откриете такива и на други места по света – Англия, Ирландия, Азия, Африка… В Русия най-известните менгири са тези в Хакасия. Те вълнуват учените вече не едно десетилетие.

Езеро Светлояр: област Нижни Новгород

51900Езерото Светлояр често бива наричано „руската Атлантида“. Има формата на правилен овал. Досега произхода му е неустановен. Версиите са различни – вулканичен, ледников, тектоничен… Със Светлояр е свързано едно предания за невидия град Китеж. Според учените градът е възможно да е съществувал, но е изчезнал поради тектонична дейност. Това било напълно нормално за едно време. Най-интересната особеност на езерото е изключителната чистота на водата му. Езерото никога не се покрива с тиня, нито се замърсява от къпането на хората в него. Изследвания показват, че водата в Светлояр действително може да се съхранява дни наред и не се разваля.

Остров Олхон: Иркутска област

61602Езерото Байкал е свещено място. Сакрален център е остров Олхон, който по своята форма напомня очертанията на Байкал. Сякаш е него умалено копие. Първите хора по тези земи са живели тук още през палеолита. Оттогава са се запазили скални рисунки, древни селища, погребения, култови и отбранителни съоръжения.

Сейдозеро: Мурманска област

71393Сейдозеро е свещо място за саамите. Сейдите са свещени камъни, в които се превръщат хората след смъртта си. Такива доста тежки овални камъни, стоящи, въпреки законите на физиката, на скала, без да падат, има много край Сейдозеро. Едно от най-загадъчните места е скалата Куйва – тя повече прилича на човек, отколкото на скала. В края на 19 в. се заражда мнението, че именно тук, в центъра на Колския полуостров, някога е съществувала древната цивилизация Хиперборея. През 1997 г. са открити останки от древни укрепления, светилища, култови и навигационни обекти. За изучаването на дъното на езерото през 2001 г. е била организирана група от водолази, но изследванията биват прекратени – още на 2-3 метра дълбочина водолазите се сблъскали с плътна утайка.

Източник: profit.bg