7 главни съветски изобретения

7 главни съветски изобретения

Публикувано от:

На 4 октомври 1957 година е пуснат в космоса първият изкуствен спътник. Това било велика победа на съветската наука. Представяме главните иновации на руските учени, които са направили Съветския Съюз една от най-могъщите държави на планетата.

1 Първият космически кораб

Върху създаването на едноместни космически кораби съветският конструктор Сергей Павлович Королев е работил от 1958 до 1963 година. Създаденият под негово ръководство космически кораб «Восток» станал първият в историята проект, който позволил да се изпрати човек в космоса.

3 факта за изобретението и изобретателя:

 • На 25 март 1961 година са пуснали изпитателно кораба «Восток» с кучето Звездичка на борда, както и с манекен на космонавт, когото нарекли «Иван Иванович». Изпитанията били успешни, агрегатът се приземил успешно. Три седмици по-късно излетял Юрий Гагарин. Летял с идентично копие на предварително изпитания кораб, който по-късно нарекли «Восток-1».
 • От 1994 година манекенът «Иван Иванович» е показан в Смитсоновския национален музей за изкуство и космос.
 • През целия си живот в джоба на сакото си Корольов носил 2 монети, които, според него, му носели щастие.

2 Изобретяването на телевизора и първото излъчване

През 1931 година инженерът Владимир Козмич Зворикин изобретил предаващата електронна тръба, която получила името «иконоскоп» и залегнала в основата на развитието на телевизията. В края на 1936 година се появил първият телевизор, подходящ за масово гледане. Но историята на телевизията започнала малко по-рано. За първи път в Русия телевизията се появява на 29 април 1931 година. Първият механичен телевизор с открит достъп се появил през април 1932 година. От 1934 година започва първото телевизионно предаване със звук.

3 факта за изобретателя и изобретението:

 • Ученият има повече от 30 награди за научната си дейност. Сред тях са Президентската Почетна диплома и Националният медал за наука на САЩ.
 • Въпреки че системата на цветния телевизор била предложена от учения още през 1928 година, в Русия първият цветен телевизор се е появил едва през 1967 година. Що се отнася до САЩ, то американците започнали да се наслаждават на цветната телевизия още през 1954 година. От 1967 година били въведени единни стандарти за цветната и чернобялата телевизия.
 • Други предложени от Зворикин идеи залегнали в основата на ноктовизора (прибор за нощно виждане) и «снайперскопа» (прибор за нощно виждане, предназначен за стрелба). Авторът има също така съществен принос за разработването на електронния микроскоп.

3 Първият изкуствен спътник на Земята

През 1955 година конструкторът Сергей Павлович Корольов се обърнал към ЦК на КПСС с инициативата да се изведе в космоса изкуствен спътник на Земята. Спътникът бил изведен в орбитата около Земята на 4 октомври 1957 година. Космическият апарат, наречен най-простия спътник-1 (ПС-1), приличал на топка, с диаметър 58 сантиметра. Тежал 83,6 килограма. Конструкцията се допълвала от четири антени (2,9 и 2,4 метра), които били необходими за предаване на сигнали и работели от батериите на предавателите. 295 секунди след изстрелването изкуственият спътник на Земята, заедно с основния ракетен блок, тежащ 7,5 тона, бил в орбита. На 315 секунда спътникът се отделил от ракетата и целият свят могъл да чуе позивните му.

3 факта за изобретението:

 • Спътникът летял 92 дена, до 4 януари 1958 година. Обиколил нашата планета 1440 пъти.
 • Датата на запускането се отбелязва в Руската Федерация като ден на Космическите войски.
 • САЩ успели да пуснат свой спътник една година и половина по-късно.

4 Първият модел на изкуствено сърце в света

През 1937 година студентът-медик Владимир Петрович Демихов демонстрирал възможността да се поддържа кръвообращението в кучешки организъм с помощта на пластмасова помпа, която се задействала с електрически двигател. Кучето живяло цели два часа с първото изкуствено сърце в историята на медицината. Владимир Петрович станал един от пионерите в трансплантирането. През 1946 година за пръв път извършва хетеротопна сърдечна трансплантация при куче, както и едновременна трансплантация на бял дроб и сърце, отново на куче. По-късно хирургът трансплантира бял дроб.

3 факта за изобретателя:

 • Още в детството си Демихов се опитал да отвори гръдния кош на куче, за да разбере, как работи сърцето му.
 • Когато учил за шлосер, първото, което направил, било копие на човешко сърце от стомана.
 • Веднъж Демихов си продал единствения костюм, само за да купи сребърни пластинки, от които да направи модел на изкуствено сърце.

5 Първата в света водородна бомба

На 12 август 1953 година в степта на Казахстан извършили изпитание на най-мощното оръжие в историята – водородната бомба. Мощността на бомбата, която се наричала «изделие РДС-6 с», била 400 кило тона, почти 20 пъти повече от мощността на първите атомни бомби, произведени от руските и чуждестранните учени.

3 факта за изобретението и изобретателя:

 • Екологичните последствия от изпитанието на бомбата били ужасни, но по онова време никой не се замислял нито за екологията, нито за радиоактивното замърсяване.
 • По време на изпитанието на бомбата били разрушени тухлените сгради в радиус от четири километра.
 • «Бащата на бомбата» бил ядреният учен, бъдещият правозащитник, Андрей Дмитриевич Сахаров, който през 1975 година получил Нобелова награда за мир за съвсем други постижения.

6 Първата в света балистична ракета

На 21 август 1957 година се състояло първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета Р-7 (Sapwood, SS-6, в съответствие с класификацията на НАТО). Ракетата била създадена от колектив на Особеното конструкторско бюро №1, работещо под ръководството на водещия конструктор Сергей Павлович Корольов. Историята на ракетата Р-7 започнала в края на 1940-те – началото на 1950-те години. В този период, според резултатите от разработването на ракетите Р-1 – Р-5, било взето решение, че за достъп до границите на потенциален противник на друг континент, е необходима многостепенна ракета с голяма мощност.

3 факта за изобретението:

 • Първите балистични ракети са летели с гориво, 70% от което бил етилов спирт;
 • На основата на Р-7 създали първата космическа ракета «Спутник»;
 • Първата балистична ракета била сглобена на територията на Германия.

7 Първата в света АЕЦ

През 1951 година ЦК на КПСС наредил на учения и физик Игор Василиевич Курчатов да създаде в Обнинск (Московска област) атомна електроцентрала. АЕЦ станала първият в света пример за рационално използване на енергията на атома. След 3 години, на 27 юни 1954 година, първата АЕЦ за първи път произвела промишлен ток. През 2002 година било решено да се спре реакторът на Обнинската АЕЦ, защото поддръжката за безопасното му функциониране била с всяка изминала година все по-скъпа, а последващото й използване не било научно-технически целесъобразно.

3 факта за изобретението и изобретателя:

 • Днес в сградата на АЕЦ се намира музеят на атомната енергия.
 • АЕЦ била построена точно 10 години след бомбандирането на Хирошима.
 • Курчатов създал също така атомния реактор за ледоразбивачите и атомната подводна лодка.

Источник: 7 главных советских изобретений

© Русская Семерка russian7.ru